Kανένα ανθρώπινο μάτι δεν είχε καταφέρει να δει τα...
Όρη Γκαμπούρτσεφ της Ανταρκτικής, μια οροσειρά μήκους 1,200 μέτρων, η οποία παραμένει «θαμμένη» κάτω από 1,5χλμ πάγου.
Ιπτάμενα ραντάρ προσφέρουν τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες , 52 χρόνια μετά την ανακάλυψη της οροσειράς από τον Ρώσο εξερευνητή Γκριγκόρι Γκαμπούρτσεφ.
Οι πρώτες εικόνες παρουσιάστηκαν στο συνέδριο για το Διεθνές Έτος Πόλων.
Τα στοιχεία που παρουσίασε διεθνής ερευνητική ομάδα, αποκαλύπτουν αρχαίες κοιλάδες και κοίτες ποταμών, ακόμα και λίμνες με νερό, θαμμένες κάτω από αιώνιους πάγους.
Ο Ρώσος εξερευνητής το μόνο που είχε δει ήταν ελάχιστες βουνοκορφές, ύψους 2,400 μέτρων, που εξέχουν από την επιφάνεια της λευκής ηπείρου.
Τα ιπτάμενα ραντάρ της αποστολής σάρωσαν μια περιοχή της οροσειρά ίση με την έκταση της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Ο Ρόμπιν Μπελ, του Πανεπιστημίου Κολούμπια, μέλος της ομάδας με γεωλόγους από επτά χώρες δήλωσε ότι «Μέχρι σήμερα είχαμε δει μόνο μια εκτίμηση, για το ανάγλυφο του εδάφους, που βασιζόταν σε βαρυτικά δεδομένα».
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι πριν 14 εκατ. χρόνια τα Όρη έμοιαζαν με τις Ευρωπαϊκές Άλπεις.
Εκείνη την εποχή η θερμοκρασία στην Ανταρκτική παρουσίασε απότομη πτώση 6-8 βαθμών Κελσίου και έθαψε τα βουνά κάτω από παγετώνες.
Οι τελευταίες απεικονιστικές μελέτης αποκάλυψαν την μορφολογία των Ορέων Γκαμπούρτσεβ, αλλά παραμένει ακόμα μυστήριο το πώς σχηματίστηκαν.
«Τώρα πια γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για ηφαιστειογενή οροσειρά» δήλωσε η Κάθριν Ρόουζ, ερευνήτρια της βρετανικής γεωλογικής υπηρεσίας και μέλος της ομάδας.
Επίσης, θεωρείται αδύνατο και το ενδεχόμενο τα Όρη να σχηματίστηκαν από την ανοδική κίνηση μάγματος που ανασήκωσε τον γήινο φλοιό, όπως συνέβη με τα βουνά της Χαβάης.
ΠΗΓΗ
http://www.rc-cafe.blogspot.com/#ixzz0uVxXpHK1
Σχόλια