Νεκροταφείο με χελώνες.

Μόλις 4.000 χελώνες καρέτα - καρέτα έχουν απομείνει παγκοσμίως
Μόλις 4.000 χελώνες καρέτα - καρέτα έχουν απομείνει παγκοσμίως
«Κάθε χρόνο χάνονται 300-400 χελώνες στις ελληνικές θάλασσες, ενώ μόνο ένα σε κάθε 1.000 χελωνάκια που γεννιούνται επιβιώνει» είπε στο «Εθνος» ο υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης του Ελληνικού Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», Παύλος Τσάρος.

Νεκροταφείο με χελώνες
Το Θρακικό Πέλαγος δεν είναι χώρος άγνωστος για τις θαλάσσιες χελώνες. Μπορεί να επιλέγουν πιο ζεστά νερά, στα νότια της Πελοποννήσου και στο Ιόνιο για να γεννήσουν τα αβγά τους, ωστόσο και στο βόρειο Αιγαίο υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί που ταξιδεύουν για να αναπαραχθούν.
«Πέρυσι είχαμε 11 χελώνες νεκρές στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης μέχρι τη Μάκρη, ενώ πρόσφατα μας ήρθε μία χελώνα με σπασμένο σαγόνι από την Ξάνθη. Οι ψαράδες εκεί και οι κάτοχοι ταχύπλοων πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί» ανέφερε ο κ. Τσάρος.
Οι καρέτα-καρέτα είναι είδος υπό προστασία, καθώς από τις 50.000 που υπήρχαν τον περασμένο αιώνα, απέμειναν μόλις 4.000 σε όλο τον κόσμο και από αυτά ένα μεγάλο ποσοστό επιλέγει τις ελληνικές ακτές για να γεννήσει τα αβγά του, με σημείο αναφοράς τον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο όπου υπάρχει και το μεγάλο εθνικό θαλάσσιο πάρκο.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις στην πολιτεία να θεσπίσει αυστηρά μέτρα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα, ενώ η χώρα μας μετρά ήδη μία βαριά καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2002 για ελλιπή προστασία της.
Αυτές τις μέρες τα θηλυκά βγαίνουν στις ακτές για να γεννήσουν, ενώ τα αρσενικά δεν βγαίνουν ποτέ στη στεριά. Αυτό συμβαίνει συνήθως αργά το βράδυ και κάθε νεαρή μητέρα θάβει στην άμμο κατά μέσο όρο 120 αβγά. Δύο μήνες αργότερα οι νεοσσοί ανεβαίνουν στην επιφάνεια της άμμου και τρέχουν αμέσως προς τη θάλασσα. Το πρώτο 24ωρο κολυμπούν προς την ανοιχτή θάλασσα και αφήνονται να παρασυρθούν από τα ρεύματα. Εκεί ωστόσο θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ισχυρούς εχθρούς: καβούρια, γλάρους, ψάρια.
Επιβιώνουν χιλιάδες χρόνια
«Συνομήλικες» με τους δεινόσαυρους
«Οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Θέλουν ηρεμία και ένα καθαρό περιβάλλον, τους ενοχλεί ιδιαίτερα η ανθρώπινη παρουσία, γι’ αυτό και συνιστούμε σε όσους έρθουν σε επαφή μαζί τους να τις αφήνουν ήσυχες, ενώ πρέπει να ενημερώνουν το Κέντρο μας αν βρουν μία νεκρή ή τραυματισμένη», μας είπε ο κ. Τσάρος.
Τα αρχεία των απολιθωμάτων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι σύγχρονες των δεινοσαύρων και παρότι εκείνοι εξαφανίστηκαν οι χελώνες συνεχίζουν να επιβιώνουν μέχρι σήμερα.
Η Διεθνής Ενωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) έχει χαρακτηρίσει 6 από τα 7 είδη θαλάσσιων χελωνών ως κινδυνεύοντα ή κρίσιμα κινδυνεύοντα, σημειώνοντας ότι οι απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες είναι τόσο φυσικά, όσο και ανθρωπογενείς.
Από τα 7 αυτά είδη μόνο τα 3 απαντώνται στη Μεσόγειο και από αυτά τα 3 μόνο η καρέτα-καρέτα γεννά στις ελληνικές θάλασσες. Οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας είναι η Ζάκυνθος, ο κόλπος της Κυπαρισσίας και της Κορώνης στην Πελοπόννησο, το Ρέθυμνο και ο κόλπος της Μεσσαράς στην Κρήτη.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr
ΠΗΓΗ
http://www.ethnos.gr

Σχόλια