Πρωτοποριακές γεωργικές πρωτοβουλίες, αναπτυξιακές δράσεις και νέες κτηνοτροφικές δραστηριότητες αρχίζουν να υλοποιούνται στα καμένα εδάφη της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, χάρη στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση Γεωπόνων Πυρόπληκτων Περιοχών» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα «Ιωάννη Σ. Λάτση», άρχισε να σχεδιάζεται μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι του 2007 και επικεντρώθηκε στην επιμόρφωση των γεωπόνων των δήμων και των νομαρχιών των 7 πυρόπληκτων νομών (Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Κορινθίας και Εύβοιας).
Στόχος του πανεπιστημίου υπήρξε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πιλοτικών αναπτυξιακών δράσεων για την υποβοήθηση του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα -άλλωστε, μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτών των περιοχών είχε βασική απασχόληση τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του προγράμματος (Νοέμβριος 2008-Μάρτιος 2010) το πανεπιστήμιο προχώρησε στην εκπαίδευση 52 γεωπόνων των πληγεισών περιοχών εστιάζοντας σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης, ενώ η δεύτερη φάση (Μάρτιος 2009-Μάρτιος 2010) αποσκοπούσε στον σχεδιασμό πιλοτικών αναπτυξιακών δράσεων και γεωργοκτηνοτροφικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Οι γεωπόνοι που συμμετείχαν προχώρησαν σε προτάσεις οι οποίες, με την υλοποίησή τους, θα δημιουργούσαν ευκαιρίες ανάπτυξης και κίνητρα παραμονής του πληθυσμού στις πυρόπληκτες περιοχές. Από τις 57 προτάσεις που υποβλήθηκαν επιλέχθηκαν 16, με κριτήρια την υποστήριξή τους από τις τοπικές αρχές, τη βιωσιμότητά τους και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις τους στις πυρόπληκτες περιοχές -παρουσιάστηκαν, μάλιστα, στις τοπικές κοινωνίες και συζητήθηκαν με τον αγροτικό πληθυσμό, αποσκοπώντας στην ενεργό συμμετοχή του.
Οι πιλοτικές δράσεις αποδίδουν
Στις περισσότερες περιοχές των πυρόπληκτων νομών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα οι δράσεις υλοποιούνται με επιτυχία. Κάποιες, μάλιστα, έχουν ήδη αποδώσει· στους Δήμους Αιγίου και Διακοπτού, όπου γίνεται καλλιέργεια ντόπιων ποικιλιών αμπέλου και εφαρμογή νέων καλλιεργητικών τεχνικών, δύο μεγάλοι οινοπαραγωγοί προμηθεύονται ήδη πρώτη ύλη από τη νέα, πιλοτική βιολογική παραγωγή. Οι επιχειρηματικές δράσεις επεκτείνονται σε διάφορους τομείς εισάγοντας νέες, για τα δεδομένα κάποιων περιοχών, δραστηριότητες, όπως η καλλιέργεια ιτιάς και αγριαγκινάρας για παραγωγή βιομάζας, το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης κουνουπιών ή η εκτροφή σαλιγκαριών (Helix aspersa-κρητικών κοχλιών). Η τελευταία, μάλιστα, που υλοποιείται σε δύο περιοχές της Πελοποννήσου (Δήμος Φαλαισίας και Δήμος Θεραπνών), έχει βασικό στόχο την ανάπτυξη μιας καινούργιας επαγγελματικής δραστηριότητας, μιας και οι ζημιές από τις πυρκαγιές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι τεράστιες -στον Δήμο Φαλαισίας καταστράφηκαν 200.000 στρέμμ. σε σύνολο 274.926 στρεμμ., ενώ από τα 145.000 ελαιόδεντρα της περιοχής ζημιώθηκαν 133.000 (ποσοστό 92%). Η δραστηριότητα αυτή, σύμφωνα με μελέτες, θα συμβάλει στην αναδιάρθρωση της πρωτογενούς παραγωγής και πιθανώς να αποτελέσει την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων. Εως σήμερα στον Δήμο Φαλαισίας έχουν τοποθετηθεί κατασκευές διχτυοκηπίων πάχυνσης σαλιγκαριών και αναμένεται παραγωγή για διάθεση στην αγορά κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Ολες οι δράσεις, που απευθύνονται στο σύνολο του αγροτικού πληθυσμού των πληγεισών περιοχών, χρηματοδοτούνται ήδη από τους δήμους ή τις νομαρχίες, ενώ κάποιες σχεδιάζεται να ενταχθούν σε κοινοτικά επιχειρησιακά προγράμματα (π.χ. στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013»). Περισσότερς πληροφορίες στο www.pyroplikta.aua.gr *
Σχόλια