Dracunculus vulgaris ή κοινώς Φιδόχορτο ή Δρακοντιά.




















ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΨΑΧΟΥΛΑ 
Η Δρακοντιά ή Φιδόχορτο (Dracunculus vulgaris) είναι φυτό που φτάνει σε ύψος μέχρι 1 m με φύλλα μεγάλα και πλατιά, σπάθη μέχρι 55 cm καστανοπόρφυρη εσωτερικά και πρασινωπή απ’ έξω.
Είναι ένα φυτό, που μυρίζει άσχημα και με τα παράξενα λουλούδια και φύλλα του ήταν για τους αρχαίους συνδεδεμένο με τα φίδια που αντιπροσώπευαν τη μυστικότητα του κάτω κόσμου. Θεωρείται φαρμακευτικό, αλλά και δηλητηριώδες φυτό και η ρίζα του συλλέγεται την άνοιξη ή το φθινόπωρο. 


Ωμή ή βρασμένη η ρίζα χρησιμοποιούνταν σε άσθμα, σε βήχα, σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, σε κατάγματα, αλλά και σαν διουρητικό. Oι κόκκινες ρώγες του καρπού, τα φύλλα, τα άνθη είναι δηλητηριώδη.

Ο διασημότερος φαρμακογνώστης της αρχαιότητος Διοσκουρίδης (1ος αιώνας μ.Χ.) έλεγε ότι θεραπεύει το έλκος και ότι αν το πιεις με κρασί ανοίγει την όρεξη για… έρωτα!  Το έργο του Διοσκουρίδη «Περί ύλης ιατρικής» ήταν απαλλαγμένο από προλήψεις και δεισιδαιμονίες της εποχής. Είχε μελετήσει περισσότερα από 500 φυτά και τα κατέταξε σύμφωνα με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ανάλογα με τη δράση τους στις διάφορες ασθένειες του ανθρωπίνου σώματος. Μέχρι και το 16ο αιώνα στο βιβλίο αυτό ανέτρεχαν οι ασχολούμενοι με την Φαρμακευτική. Μεταφράσθηκε σε πολλές γλώσσες και ήταν το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε μετά την Αγία Γραφή!
Φυτρώνει σε χωράφια, χαντάκια και άκρες δρόμων σε χαμηλό υψόμετρο.
Ανθίζει την άνοιξη και βγάζει ένα σκούρο κόκκινο λουλούδι που με την δυσάρεστη οσμή του μας εντυπωσιάζει σαν μια παράξενη εμφάνιση της φύσης.
ΠΗΓΗ
Ελληνική χλωρίδα, Έλμουτ Μπάουμαν
Εφημερίδα “Ανατολή”, Καθημερινή εφημερίδα του Νομού Λασιθίου, www. lefkada.at

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
mpravo psaxoula...