Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η "Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας" και 13 κάτοικοι του Βόλου κατά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και κατά των υπουργών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόρριψη των αιτήσεων τους για την λήψη μέτρων προστασίας του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος του Πηλίου.
Ειδικότερα ζητούν την ανάκληση των παράνομων νομαρχιακών αποφάσεων - όπως τις χαρακτηρίζουν - οριοθέτησης των οικισμών του Πηλίου, τη Νόμιμη επαναοριοθέτησης τους, τη σύνταξη πολεοδομικής μελέτης κάθε οικισμού και την άμεση αναστολή οικοδομικών εργασιών και έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Να σημειωθεί ότι από το 1976 το Πήλιο έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενος τόπος φυσικού κάλλους και έχει υπαχθεί σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, ενώ οι οικισμοί του έχουν χαρακτηριστεί ως τόποι χρήζοντες ειδικής κρατικής προστασίας. Ακόμη, το Πήλιο και η παράκτια θαλάσσια ζώνη έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000.
Παρά ταύτα, αναφέρεται στην προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται μια ραγδαία υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού προβάλλοντος του Πηλίου, με εξάπλωση των οικισμών του η οποία "κατατρώγει τα δάση και τη γεωργική γη και αλλοιώνει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα". Η εξάπλωση αυτή των οικισμών οφείλεται στην παράνομη οριοθέτησή των οικισμών του Πηλίου που έγινε με νομαρχιακές αποφάσεις, αλλά και με την αδιαφορία της Πολιτείας να εκδώσει το αναγκαίο προστατευτικό νομοθετικό πλαίσιο, αναφέρουν στις προσφεύγοντες.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση οι νομαρχιακές αποφάσεις είναι παράνομες γιατί για την οριοθέτησης οικισμών απαιτείται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και όχι νομαρχιακές αποφάσεις. Με την νομαρχιακές αποφάσεις δεν έγινε οριοθέτηση των οικισμών αλλά "αυθαίρετη και υπέρμετρη επέκτασή τους, χωρίς την τήρηση των διατάξεων της πολεοδομικής νομοθεσίας, αναφέρεται στην προσφυγή. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν στις εκτός σχεδίου περιοχές να ανεγερθούν κατοικίες με όρους δόμησης ως να ήταν εντός οικισμών. Υπενθυμίζει ακόμη η περιβαλλοντική οργάνωση, ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, στο οποίο υπάγονται και οι οικισμοί.
Επειδή, το όλο πρόβλημα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις -σημειώνεται στην προσφυγή - ζήτησαν από τους συναρμόδιους υπουργούς την λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το Πήλιο, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση.
Παράλληλα, κατατέθηκε πίνακας με τον οποίο ζητούν την ανάκληση νομαρχιακών αποφάσεων για την οριοθέτηση 80 οικισμών του Πηλίου.
ΠΗΓΗ
http://www.skai.gr
Σχόλια