Οι όρκες, γνωστές και ως φάλαινες δολοφόνοι, χωρίζονται σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά είδη, δείχνει γενετική μελέτη που εξέτασε πληθυσμούς από όλο τον κόσμο.
Ερευνητές της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) εξέτασαν το γενετικό υλικό από 139 όρκες και εντόπισαν διαφορές που θα δικαιλογούσαν την ταξινόμηση των κητών σε περισσότερα είδη και υποδείδη.
Η έρευνα δικαιώνει τους βιολόγους που υποψιάζονταν ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα είδη: Στα ανθρώπινα μάτια όλες οι όρκες φαίνονται ίδιες, στην πραγματικότητα όμως έχουν μικρές διαφορές στα ασπρόμαυρα σχέδιά τους, καθώς και διαφορές στις διατροφικές τους συνήθειες.
Όπως επισημαίνει το Reuters, οι όρκες (Orcinus orca) δεν θεωρούνται σήμερα απειλούμενο είδος, αν και ορισμένοι συγκεκριμένοι πληθυσμοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η αλλαγή στην επιστημονική ταξινόμηση αυτών των φαλαινών θα μπορούσε να επηρεάσει και τον χαρακτηρισμό τους ως απειλούμενα ή μη είδη.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Genome Research, υποδεικνύει ότι οι όρκες στην περιοχή της Ανταρκτικής χωρίζονται σε δύο διαφορετικά είδη, ένα που τρέφεται με φώκιες και ένα που προτιμά τα ψάρια. Ως ξεχωριστό είδος πρέπει πιθανότατα να αναγνωριστούν και οι όρκες του Βορείου Ειρηνικού, οι οποίες επίσης τρέφονται με θαλάσσια θηλαστικά.
Σε ξεχωριστά είδη ή υποείδη δεν αποκλείεται να ανήκουν και οι όρκες από άλλες περιοχές των ωκεανών, προς το παρόν όμως τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι επαρκή για την αναγνώρισή τους.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ Φίλιπ Μόρις της NOAA, εξέτασε το λεγόμενο μιτοχονδριακό DNA, το οποίο διαφέρει από το DNA του πυρήνα και αλλάζει ελάχιστα από γενιά σε γενιά. Τα μιτοχόνδρια, που λειτουργούν ως «ενεργειακά εργοστάσια» των κυττάρων, κληροδοτούνται σχεδόν αναλλοίωτα από τη μητέρα στους απογόνους.
ΠΗΓΗ
http://www.in.gr
Σχόλια