ΠΑΣΟΚ εναντίον Μπιρμπίλη.

  Οι προσπάθειες της εξωκοινοβουλευτικής υπουργού Περιβάλλοντος για τη χάραξη μιας νέας -πραγματικά «πράσινης»- πολιτικής βρίσκουν λυσσαλέα αντίδραση από κυβερνητικά στελέχη.


Πώς εννοούν την πράσινη ανάπτυξη οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος; Πράσινη όπως η φύση; Ή όπως το «βαθύ», παλαιού τύπου, ΠΑΣΟΚ; Δυστυχώς, η πολιτική πλάστιγγα κλίνει προς το δεύτερο. Οι δύο βασικότερες προσπάθειες για τη χάραξη μιας πραγματικά νέας γραμμής σε θέματα περιβάλλοντος (η επανεξέταση της εκτροπής Αχελώου και το νομοσχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής) έχουν συναντήσει τη λυσσαλέα αντίδραση αριθμού κυβερνητικών βουλευτών, με την υποστήριξη βέβαια και τμήματος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Ιανουάριος ήταν θερμός. Το γεγονός ότι η υπουργός δήλωσε εξαρχής πως η εκτροπή του Αχελώου πρέπει να επανεξεταστεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για το νερό, είχε δημιουργήσει γκρίνια από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Μετατράπηκε, όμως, σε ολομέτωπη επίθεση με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή επερώτησης 10 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (κυρίως πολιτευόμενων στη Θεσσαλία) για το θέμα, με αναφορές σε μελέτες... του 1925 για την αναγκαιότητα του έργου και τη διεκδίκηση της «πατρότητας» του σχεδίου από το ΠΑΣΟΚ. Εκεί, ο βουλευτής και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Παπουτσής υπενθύμισε ότι «αυτό το έργο ταυτίστηκε με την πολιτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ στα ελληνικά πράγματα της χώρας και κυρίως με τη διαχείριση της εξουσίας. Ταυτίστηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου, ταυτίστηκε με τον Κώστα Σημίτη, ταυτίστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου».
Και φυσικά δεν ξέχασε να υπερασπιστεί την αξία του έργου, παρά τις αμφιβολίες που διατυπώνονται και από το Συμβούλιο της Επικρατείας και από την Ευρωπαϊκή Ενωση: «Θα ήταν λάθος να περιορίσει κανείς την αξία του έργου για την εκτροπή του Αχελώου. Είναι ένα έργο πολυσύνθετο, πολυδιάστατο, με πολλαπλή αξία. Είναι υδροδοτικό, αρδευτικό, περιβαλλοντικό και, βεβαίως, ενεργειακό». Και βεβαίωσε τους πάντες για την αποπεράτωσή του: «Θα ολοκληρωθεί το έργο, θα προχωρήσει, αλλά με τους όρους του σήμερα και τους όρους του μέλλοντος, με τις απαιτήσεις της κοινωνίας μας για το παρόν και το μέλλον». Η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εντός και εκτός θεσσαλικού κάμπου για την εκτροπή δεν είναι κάτι νέο. Από τον περασμένο Νοέμβριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, ο υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κώστας Καρτάλης τάχθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπέρ της ολοκλήρωσής του και «άδειασαν» την υπουργό.
Κόντρες για Αχελώο και δάση
Ο Αχελώος δεν ήταν το μοναδικό μέτωπο αντιπαράθεσης. Τη δεύτερη αφορμή έδωσε το σχέδιο νόμου για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής και τη νομοθεσία για τα δάση. Η νέα κόντρα εκδηλώθηκε κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση μετατράπηκε γρήγορα σε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην υπουργό και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αντιτάσσονται τόσο στην αναστολή της δόμησης στις πυρόπληκτες περιοχές (υπερασπιζόμενοι ουσιαστικά τους αυθαιρετούχους) όσο και στην κατάργηση της «δασοκτόνου» ρύθμισης Δρυ.
Μάλιστα, ιδιαίτερες αντιδράσεις υπήρξαν από βουλευτές με καταγωγή τη Σαλαμίνα, που υποστήριξαν ότι η επαναφορά του τρόπου υπολογισμού του δάσους και των προστίμων θα... δημιουργούσε προβλήματα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέσα στις δασικές περιοχές του νησιού! Ανάμεσα στους αντιδρώντες ξεχώρισε και ο κ. Μιχάλης Παντούλας, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων. Ενδεικτικό των πιέσεων που δέχεται η κ. Μπιρμπίλη είναι ότι εκπόνησε συμβιβαστική πρόταση περί καθορισμού των κριτηρίων για τον ορισμό του δάσους μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Ευτυχώς, η πρόταση δεν έγινε δεκτή και σε αυτό συνέβαλαν ο κ. Κώστας Καρτάλης και ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος. Ενστάσεις στο ίδιο σχέδιο νόμου είχαν εκφράσει παλαιότερα και κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θόδωρος Πάγκαλος, και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης.
Διαιώνιση της αυθαιρεσίας
Σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ, η πλειονότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα, ενίοτε και εχθρότητα, την εξωκοινοβουλευτική υπουργό, εκτιμώντας ότι βρίσκεται εκτός πολιτικής πραγματικότητας. Της πραγματικότητας που απαγορεύει τις συγκρούσεις και επιβάλλει τη διαιώνιση της αυθαιρεσίας υπό το φόβο του πολιτικού κόστους. Το ζητούμενο λοιπόν είναι αν η κ. Μπιρμπίλη έχει «λευκή επιταγή» από τον πρωθυπουργό να έρθει σε ρήξεις (ακόμη και με επιλογές που υποστήριξε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ) και να αφήσει σαφές περιβαλλοντικό στίγμα. Ή «να περάσει και να μην αγγίξει», όπως οι προκάτοχοί της. Χωρίς την ξεκάθαρη πολιτική του στήριξη, το πιθανότερο είναι απλώς να εξαναγκαστεί κάποια στιγμή σε αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα.
Εκτροπή... απόψεων
Κατά τη συζήτηση της σχετικής επερώτησης (11/01/10), στην Ολομέλεια της Βουλής, η αντιπολίτευση -πλην ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τάχθηκε εναντίον του έργου- αξίωσε επανειλημμένα από την κυβέρνηση, και ιδίως από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, μια δήλωση υποστήριξης της εκτροπής του Αχελώου. Ανάμεσα στα όσα -ουκ ολίγα- ακούστηκαν, ξεχώρισαν οι κάτωθι τοποθετήσεις:
Αντώνης Σκυλλάκος - ΚΚΕ
«Εχουμε δεκαετίες που φωνάζουμε και παλεύουμε και το έργο έχει προχωρήσει ελάχιστα. Ο βασικός λόγος είναι γιατί υπάρχει διαφορετική αντίληψη από τα κόμματα εξουσίας στο τι θα γίνει με τους μικρομεσαίους αγρότες. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελαν ενίσχυση της Θεσσαλίας με νερό, διότι αυτό θα έδινε εισόδημα στον μικρομεσαίο αγρότη. Δεν είχε δίκιο η κ. Μπιρμπίλη όταν έλεγε να μη βάλουμε βαμβάκι. Δεν το υποστηρίζω. Εμείς λέμε να βάλουμε και να παραβάλουμε όλες τις δυναμικές και υδροβόρες καλλιέργειες. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, όμως, που θέλει μείωση των επιδοτήσεων, δεν το ενθαρρύνει».
Αστέριος Ροντούλης - ΛΑ.Ο.Σ
«Με τη συμπεριφορά της κυρίας υπουργού θα γεμίσει η Θεσσαλία «κοψοχέρηδες». Θα είναι αυτοί οι Θεσσαλοί που θα λένε «να μας κοβόταν το χέρι που ψηφίσαμε ΠΑΣΟΚ» (...). Κατάλαβε και ο Θεσσαλός πολίτης γιατί χρειαζόταν ο κ. Παπανδρέου έναν εξωκοινοβουλευτικό υπουργό. Για να γίνει το προμελετημένο έγκλημα κατά του αγροτικού πληθυσμού της Θεσσαλίας, χρειαζόταν ένας εκτελεστής, ο οποίος να είναι ψυχρός εκτελεστής. (...) Θα πω μόνο τούτο, τελειώνοντας. Αλίμονο στους αγέννητους Θεσσαλούς»!
Χρήστος Ζώης - Ν.Δ.
«Εγώ είμαι πεπεισμένος, κυρία υπουργέ -και δεν θα σπαταλήσω ούτε ένα δευτερόλεπτο στο εξής για να σας πείσω γι' αυτό το έργο-, ότι είστε εχθρός του έργου. Είστε εχθρός του έργου! Με αυτήν τη σημαία θα πάμε στη Θεσσαλία και θα μιλήσουμε με τον κόσμο».
Σπύρος Ταλιαδούρος - Ν.Δ.
«Απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας είναι η ολοκλήρωση του έργου. Είναι απαίτηση των αγροτών, απαίτηση του χειμαζόμενου αγροτικού κόσμου και, βεβαίως, του υδροφόρου ορίζοντα».

ΠΗΓΗ
http://www.kathimerini.gr

Σχόλια