Απελευθέρωσαν γύπα.


Στη Δαδιά του Έβρου απελευθερώθηκε το όρνιο Gyps Fulvus, που είχε παραληφθεί από την ΑΝΙΜΑ δηλητηριασμένο στις 11 Δεκεμβρίου με τη φροντίδα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής. Η πορεία του ήταν ανέλπιστα καλή, κι έτσι στις 17 Φεβρουαρίου επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για Αλεξανδρούπολη!

Η μεταφορά και όλα τα έξοδα της αποστολής καλύφθηκαν από την Aegean, στέλεχος της οποίας συνόδεψε το πουλί μέχρι την απελευθέρωσή του, στην ταΐστρα της Δαδιάς Έβρου. Στη Δαδιά δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια το WWF Ελλάς με τη βοήθεια του οποίου μεταφέρθηκε το όρνιο από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης στον τόπο της απελευθέρωσης.

Μέλη του WWF έβαλαν δακτύλιο το πουλί πριν το αφήσουν να επιστρέψει στη φύση. Στην απελευθέρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δασαρχείου Σουφλίου.

Οι γύπες όλων των ειδών έχουν πληγεί σοβαρότατα από τα δηλητήρια που τοποθετούνται παράνομα για την καταπολέμηση των θεωρούμενων «επιβλαβών» ζώων αλλά και για την εξόντωση σκύλων κ.ά.

Ολόκληροι πληθυσμοί, όπως τα όρνια του Ολύμπου, έχουν αφανισθεί από αυτήν ακριβώς την αιτία, και το πρόβλημα δεν φαίνεται να σταματά.

Στην Ελλάδα, που διατηρεί ακόμη κάποιους από τους πιο υγιείς πληθυσμούς της Ευρώπης, υπάρχουν τέσσερα είδη γύπα. Για το είδος του Ασπροπάρη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα πια.


ΠΗΓΗ
http://www.zougla.gr

Σχόλια