Στο μικροσκόπιο του ΟΗΕ η λειτουργία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα.













Ανεξάρτητος φορέας θα αναλάβει να «επανεξετάσει και να ενισχύσει» τη λειτουργία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΟΗΕ, έπειτα από την αποκάλυψη λαθών στις προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας θέρμανσης.


Τα Ηνωμένα Έθνη παραδέχονται πως το θέμα χρήζει προσεκτικής εξέτασης, παράλληλα όμως κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να επιμείνει στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών άνθρακα.
«Σας καλώ να απορρίψετε τις προσπάθειες των σκεπτικιστών του κλίματος να εκτροχιάσουν τις διαπραγματεύσεις υπερβάλλοντας όσον αφορά τα μειονεκτήματα» που εντοπίστηκαν στην έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) αποτελείται από χιλιάδες επιστήμονες που εξετάζουν τη διεθνή βιβλιογραφία για την κλιματική αλλαγή και συντάσσουν τις εκθέσεις πάνω στις οποίες βασίζονται οι διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Η αξιοπιστία της δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα όταν αποκαλύφθηκε πως ήταν εντελώς αβάσιμη η πρόβλεψη οι παγετώνες των Ιμαλαΐων, που προσφέρουν νερό σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, θα έχουν χαθεί έως το 2035.

Η IPCC επλήγη επίσης από τη διαρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία, σύμφωνα με τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής, αποδεικνύουν ότι οι επιστήμονες προσπάθησαν να αποσιωπήσουν αντιφάσεις στα δεδομένα τους.
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τους σκεπτικιστές σε νέα αμφισβήτηση του ρόλου της ανθρώπινης δραστηριότητας στην αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Προκειμένου να καθησυχαστούν αυτές οι ανησυχίες, ο ΟΗΕ δηλώνει τώρα διατεθειμένος να επανεξετάσει τον τρόπο λειτουργίας της IPCC.

Σε διεθνή συνάντηση για το περιβάλλον που πραγματοποιείται στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί ένας νέος, ανεξάρτητος φορέας που θα «επανεξετάσει και θα ενισχύσει» την Επιτροπή.
Τα μέλη του φορέα θα διοριστούν από ανεξάρτητους επιστήμονες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του UNEP Νικ Νάταλ.
ΠΗΓΗ
http://www.in.gr

Σχόλια