Το τεχνητό φράγμα του Πηνειού 40 χρόνια ασυντήρητο.



Το τεχνητό φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία παραμένει ασυντήρητο επί 40 χρόνια και λειτουργεί χωρίς τη στοιχειώδη συντήρηση με σοβαρές βλάβες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».


Η πρόσφατη υπερχείλιση του φράγματος, λόγω της τεράστιας ποσότητας νερού που συγκεντρώθηκε από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, ανέβασαν το δείκτη της στάθμης του νερού στα 93 μέτρα και ανέδειξε  τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Από την επίσκεψη των αρμοδίων της Νομαρχίας Ηλείας, διαπιστώθηκε ότι τα υδραυλικά συστήματα της πόρτας υπερχειλιστή δεν λειτουργούν τουλάχιστον εδώ και 12 χρόνια.
Επίσης, δεν λειτουργεί η μια από τις δύο βαλβίδες διαφυγής του νερού.
Για να εκτονωθεί η τρομακτική πίεση του νερού, ανοίγει μόνο η μία βαλβίδα η οποία στέλνει έως 30 κυβικά νερού το δευτερόλεπτο στις διώρυγες.

Τις τελευταίες μέρες, το φράγμα δεν χωρά άλλο νερό με αποτέλεσμα να ξεχειλίζει.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους, στην περίπτωση που η συγκεκριμένη βαλβίδα «κολλήσει»  μπορεί από εκεί να φύγουν τεράστιες ποσότητες νερού, με συνέπεια να συμβούν τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες και στις κατοικημένες περιοχές.

Επίσης, οι ποσότητες νερού που υπάρχουν στη λεκάνη είναι μεγάλες και πρέπει το φράγμα άμεσα να ανακουφιστεί από το βαρύ του φορτίο.

«Έπρεπε να έχει γίνει συντήρηση πριν από αρκετά χρόνια. Η Νομαρχία έχει ζητήσει επανειλημμένα να χρηματοδοτηθεί το έργο αλλά η πολιτεία δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντινομάρχης Ηλείας Νίκος Μιχαλόπουλος.
ΠΗΓΗ
http://www.econews.gr

Σχόλια