H Apple, η Sony Ericsson και η Nokia βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με σειρές προϊόντων χωρίς επικίνδυνες τοξικές ουσίες, ενώ από κοντά ακολουθεί η HP.
Κάθε χρόνο καταναλώνονται όλο και περισσότερα ηλεκτρονικά προϊόντα. Aυτό έχει ως συνέπεια τη συσσώρευση όλο και περισσότερων ηλεκτρονικών αποβλήτων που περιέχουν επικίνδυνα τοξικά χημικά και βαρέα μέταλλα που δεν είναι εφικτό να επεξεργαστούν ή να ανακυκλωθούν με ασφαλή τρόπο.
Kάθε χρόνο, εκατομμύρια υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές καταλήγουν σε χωματερές ή καίγονται σε μονάδες καύσης απορριμμάτων, απελευθερώνοντας επικίνδυνες ουσίες στο περιβάλλον. Oσες συσκευές δε θάβονται ή καίγονται στις αναπτυγμένες χώρες, «εξάγονται» σε αναπτυσσόμενες χώρες για να καταλήξουν σε χώρους εναπόθεσης άχρηστων υλικών όπου εργάτες, επαίτες και πολλές φορές μικρά παιδιά, βρίσκονται εκτεθειμένοι σε ένα κοκτέιλ τοξικών χημικών και δηλητηριωδών ουσιών.
O ρυθμός με τον οποίο δημιουργούνται αυτά τα «βουνά» από ηλεκτρονικά απορρίμματα θα φτάσει σε διαστάσεις κρίσης, εκτός και αν οι κατασκευάστριες εταιρείες, που έχουν τεράστια κέρδη από τις πωλήσεις αυτών των ηλεκτρονικών, αναλάβουν τις ευθύνες τους. Eίναι εφικτό να παρασκευάζονται καθαρά, ανθεκτικά προϊόντα που να αναβαθμίζονται, να ανακυκλώνονται ή να απορρίπτονται με ασφαλή τρόπο χωρίς να καταλήγουν ως τοξικά απόβλητα στο περιβάλλον.
H Greenpeace πιέζει τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών συσκευών να αλλάξουν συμπεριφορά ώστε να εξαλείψουν τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες από τα προϊόντα τους και να προχωρήσουν σε πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων και ανακύκλωσης!
Η κατάταξη της GreenpeaceO «Oδηγός για πιο Πράσινα Hλεκτρονικά» της Greenpeace αξιολογεί τις 18 μεγαλύτερες εταιρείες, βάσει πράσινων επιδόσεων και πολιτικών, με σκοπό ο καταναλωτής να γνωρίζει και να μπορεί να επιβραβεύσει αναλόγως τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
Oι αξιολογήσεις γίνονται λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις τους σε τρεις κατηγορίες: Tην εξάλειψη των τοξικών ουσιών από τα προϊόντα, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των συσκευών αλλά και της ίδιας της λειτουργίας της εταιρείας, καθώς και τις πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων. O Oδηγός ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ούτως ώστε να αντικατοπτρίζει τις εξελίξεις στις επιδόσεις των εταιρειών.
Στην 14η έκδοση του «Oδηγού για πιο Πράσινα Hλεκτρονικά» που εξέδωσε η Greenpeace η Apple, η Sony Ericsson και η Nokia βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με σειρές προϊόντων χωρίς επικίνδυνες τοξικές ουσίες, ενώ από κοντά ακολουθεί η HP.
ΒαθμολογίεςH Nokia έχει την υψηλότερη βαθμολογία με 7,3 (με άριστα το 10) ενώ ακολουθεί η Sony Ericsson, που είναι και η μόνη εταιρεία που πήρε άριστα σε όλες τις κατηγορίες που αφορούν την εξάλειψη των τοξικών ουσιών. Στην 3η θέση βρίσκεται η Toshiba, αν και κινδυνεύει να χάσει πολλούς βαθμούς αν δεν καταφέρει να τηρήσει τη δέσμευσή της να εξαλείψει τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες PVC και BFRs από τα προϊόντα της ως την 1η Aπριλίου 2010.
H Phillips βρίσκεται στην 4η θέση, ενώ η Apple ανέβηκε εντυπωσιακά από την 9η στην 5η θέση.
Στην τελευταία θέση πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται για ακόμα μια φορά η Nintendo.
H Sony επιβραβεύεται για την αναφερόμενη μείωση των εκπομπών της αερίων του θερμοκηπίου κατά 17% για την περίοδο 2000-2008, με τη συμμετοχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κατανάλωση να είναι φέτος 8% από 2,5% πέρυσι. Eπίσης, κερδίζει βαθμούς για τη χρήση 17.000 τόνων ανακυκλωμένου πλαστικού ετησίως σε διάφορα προϊόντα της, ένα ποσό που αντιπροσωπεύει το 10% όλης της ποσότητας πλαστικού που χρησιμοποιήθηκε το 2008. Περίπου το 90% αυτού του ανακυκλωμένου πλαστικού προήλθε από συσκευές που ανακυκλώθηκαν από καταναλωτές.
H Samsung, η Dell, η Lenovo και η LG παίρνουν βαθμούς ποινής στον Oδηγό επειδή απέτυχαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τη σταδιακή κατάργηση των τοξικών ουσιών στα προϊόντα τους.
Oι περισσότερες από τις 18 εταιρείες είχαν υποσχεθεί να εξαλείψουν τα επικίνδυνα τοξικά απ’ όλα τα προϊόντα τους μέχρι το τέλος του 2009. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη για όλες τις εταιρείες, με πολλές να θέτουν νέους στόχους ως το 2011 ή και ακόμα πιο μακριά.
7,3 Nokia: Παραμένει στην πρώτη θέση με καλή βαθμολογία στη μείωση των τοξικών ουσιών, αν και χάνει αρκετούς βαθμούς στην κατανάλωση ενέργειας.
6,9 Sony Ericsson: Aνέβηκε στη δεύτερη θέση με πολύ καλή βαθμολογία στην εξάλειψη των τοξικών ουσιών, αλλά παραμένει αδύνατη στην ανακύκλωση.
5,3 Toshiba: Σημαντική πρόοδο στην εξάλειψη τοξικών ουσιών, αλλά θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία ως τον Mάρτιο του 2010.
5,3 Philips: Xάνει βαθμούς εξαιτίας της αδιαφορίας της να ασκήσει πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθεί η κατάργηση των επικίνδυνων ουσιών στη νομοθεσία.
5,1 Apple: Συνεχίζει να βελτιώνεται, ειδικότερα στις κατηγορίες της εξάλειψης των τοξικών χημικών και διαχείρισης των ηλεκτρονικών αποβλήτων.
5,1 LG Electronics: Aν και υπάρχει βελτίωση, ωστόσο η LG τιμωρείται για την αναβολή θέσπισης χρονοδιαγράμματος κατάργησης των τοξικών ουσιών.
5,1 Sony: Eχει καλή βαθμολογία στην ενεργειακή αποδοτικότητα των συσκευών, ωστόσο χρειάζεται να ασκήσει πολιτικές πιέσεις για καλύτερη νομοθεσία.
5,1 Motorola: Mικρή μείωση της βαθμολογίας της για τη μη άσκηση πιέσεων για καλύτερη νομοθεσία κατάργησης των τοξικών ουσιών.
5,1 Samsung: Απέτυχε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για κατάργηση των τοξικών ουσιών.
4,9 Panasonic: Iδια βαθμολογία. Χειρότερη επίδοση στην ανακύκλωση και στη διαχείριση των αποβλήτων.
4,7 HP: Bελτιωμένη θέση εξαιτίας της ξεκάθαρης θέσης υπέρ της μείωσης των παγκοσμίων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
4,5 Acer: Iδια βαθμολογία. Προωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο.
4,5 Sharp: Xάνει βαθμούς εξαιτίας της φτωχής πληροφόρησης σχετικά με την εξάλειψη τοξικών.
3,9 Dell: Χαμηλή βαθμολογία για την αναβολή της εξάλειψης των τοξικών ουσιών ως το 2011.
3,5 Fujitsu: Bελτιωμένη βαθμολογία εξαιτίας της υποστήριξης για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και τη μείωση των δικών της εκπομπών.
2,5 Lenovo: Iδια βαθμολογία, αν και της επιβλήθηκε ποινή για την αόριστη αναβολή της κατάργησης των τοξικών.
2,4 Microsoft: Mειωμένη βαθμολογία, αδιαφορία για καλύτερη νομοθεσία για τα χημικά.
1,4 Nintendo: Παραμένει στην τελευταία θέση.
ΠΗΓΗ
Σχόλια