Με 66 € τον τόνο χρεώνεται η Ελευσίνα, όταν η ανακύκλωση στον δήμο έχει φτάσει στο 33%
Η Ελευσίνα... τιμωρείται γιατί έχει πάρει στα ζεστά την υπόθεση της ανακύκλωσης των σκουπιδιών! Η αποκάλυψη έγινε στην «Ε» από τον δήμαρχο της πόλης Γιώργο Αμπατζόγλου, με αφορμή την παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων για το 2009 και αποδεικνύουν ότι το ποσοστό της ανακύκλωσης έφτασε στο 33% και είναι από τα υψηλότερα στη χώρα.
Το παράδοξο έχει την εξήγησή του, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος. Η Ελευσίνα, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των δήμων της Αττικής, πηγαίνει τα σκουπίδια της στις εγκαταστάσεις της Φυλής, όπου «χρεώνονται» με το... κεφάλι, δηλαδή με βάση την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν και όχι ανάλογα με τα σκουπίδια που «παράγουν». Το οφειλόμενο ποσό έχει οριστεί στο 6% και επομένως οι δήμοι δεν έχουν καν κίνητρο να μειώσουν τις ποσότητες. Το 2009, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), ο φορέας που διαχειρίζεται τη χωματερή της Φυλής, αποφάσισε να προχωρήσει σε δοκιμαστικό ζύγισμα των σκουπιδιών που παραδίδει κάθε δήμος. «Με βάση αυτά τα στοιχεία οι δήμοι πληρώνουν κατά μέσο όρο 40 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών. Εκτός από την Ελευσίνα, που λόγω της ανακύκλωσης, πηγαίνει λιγότερα σκουπίδια και πληρώνει 66 ευρώ τον τόνο!» αναφέρει με στοιχεία ο Γ. Αμπατζόγλου.
Η αποκάλυψη δεν πτοεί τη δημοτική αρχή. Για τη νέα χρονιά ετοιμάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα καλύπτει 1.500 οικογένειες. Εχει ήδη αγοραστεί όχημα που θα ζυγίζει τα σκουπίδια, ώστε ο «λογαριασμός» που αφορά τα τέλη καθαριότητας να είναι πιο δίκαιος και να διαμορφώνεται ανάλογα με τις ποσότητες που πετά το κάθε νοικοκυριό. Με άλλα λόγια, θα ακολουθεί τη βασική αρχή της οικολογικής πολιτικής «ο ρυπαίνων πληρώνει», που προωθεί και το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη θέσει σε διαβούλευση.
Το πρόγραμμα διαχείρισης των σκουπιδιών στην Ελευσίνα έχει ξεκινήσει από το 2006 και μέσα σε μια τριετία το ποσοστό της ανακύκλωσης έφτασε στο 33%. Για το 2009 αυτό σημαίνει ότι κατέληξαν στη χωματερή 15.425 τόνοι σκουπιδιών, ενώ 7.456 τόνοι αξιοποιήθηκαν σε διάφορες χρήσεις. Στους γνωστούς «μπλε» κάδους την ίδια χρονιά συγκεντρώθηκαν 2.654 τόνοι υλικών συσκευασίας, που συνέβαλαν αποφασιστικά στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών. Ειδικό πρόγραμμα εφαρμόζεται για τα υπολείμματα τροφών, τα λεγόμενα βιοαποδομήσιμα, που αξιοποιούνται για την παραγωγή φυσικού λιπάσματος χάρη σε 500 ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης. Το πράσινο της πόλης, αλλά και οι δημότες που διαθέτουν αυλή, εξασφάλισαν 2.500 τσουβάλια λίπασμα και μάλιστα οικολογικών προδιαγραφών.
«Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα», μας λέει ο Γ. Αμπατζόγλου, που έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με άλλους 11 δήμους της Δυτικής Αττικής ώστε να θέσουν σε λειτουργία, πιθανότατα με τη συνεργασία ιδιωτών, σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης και να στέλνουν στη χωματερή μόλις το 5-6% των σκουπιδιών. Εάν προχωρήσει το σχέδιο, οι δημότες της Ελευσίνας θα πληρώνουν μειωμένα τέλη καθαριότητας κατά 300.000 ευρώ τον χρόνο. ΠΗΓΗ
http://www.enet.gr
Σχόλια