Το Δέλτα του Νείλου το 2003. Στο μέλλον, το πράσινο ίσως ξεθωριάσει.
Η άνοδος της στάθμης της Μεσογείου λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης προκαλεί την εισβολή θαλασσινού νερού στο Δέλτα του Νείλου και μετατρέπει τον πολύτιμο παράδεισο σε υφάλμυρο ερημότοπο, προειδοποιούν επιστήμονες την κυβέρνηση της Αιγύπτου.
Στη διάρκεια του περασμένου αιώνα η στάθμη ανυψώθηκε κατά 20 εκατοστά και πολλοί αγρότες έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείπουν τα κάποτε εύφορα χωράφια τους. Αλλοι, τα καλύπτουν με άμμο για να εμποδίσουν τη διαπότιση του εδάφους με αλμυρό νερό.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόσφατη μελέτη στην ακτή της Αλεξάνδρειας, για λογαριασμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης, προβλέπει δραματική επιδείνωση του φαινομένου. «Μέχρι το 2025 αναμένεται άνοδος του επιπέδου της θάλασσας κατά 30 εκατοστά, πλημμυρίζοντας περίπου 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα» προειδοποίησαν οι συντάκτες της έκθεσης. «Ως αποτέλεσμα, πάνω από μισό εκατομμύριο κάτοικοι ενδέχεται να εκτοπιστούν και περίπου 70.000 θέσεις εργασίας ίσως χαθούν».
Αν η κυβέρνηση δεν αναδείξει σε προτεραιότητα την περιβαλλοντική προστασία του δέλτα, περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν «κλιματικοί πρόσφυγες».
Η κατασκευαστική εταιρεία Hamza πρότείνε το 2007 την κατασκευή ενός γιγάντιου υδατοστεγούς τείχους, που ουσιαστικά θα απομόνωνε τη θάλασσα από το ποτάμι ανεβάζοντας τις όχθες κατά δύο μέτρα. Η απόφαση όμως εκκρεμεί, καθώς το σχέδιο θα μπορούσε να καταστρέψει τα παραθαλάσσια θέρετρα ή και να προκαλέσει νέα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Το περίπλοκο σύστημα του Νείλου, εξάλλου, έχει επηρεαστεί σημαντικά από το φράγμα του Ασουάν στα νότια της Αιγύπτου. Το γιγάντιο έργο ρυθμίζει μεν αποτελεσματικά τις εποχικές πλημμύρες, στερεί όμως μεγάλες εκτάσεις από τα θρεπτικά συστατικά που προσέφερε το ποτάμι των φαραώ.
ΠΗΓΗ
Σχόλια