Πειράματα σε τρωκτικά έδειξαν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο ήπαρ και στους νεφρούς.
Η Μonsanto, ο «γίγαντας» των γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών, αναγκάστηκε για πρώτη φορά να δημοσιεύσει τα αρχικά δεδομένα τοξικολογικών μελετών που διεξήγαγε σχετικά με τρεις ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού της. Ανεξάρτητη ανάλυση των στοιχείων αυτών έδειξε ότι η κατανάλωση του μεταλλαγμένου αραβοσίτου μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο ήπαρ και στους νεφρούς τρωκτικών. Ωστόσο τα αποτελέσματα της ανάλυσης χαρακτηρίστηκαν αβάσιμα από αρμοδίους του Συμβουλίου Βιοτεχνολογίας της Γαλλίας.
Εχοντας τη στήριξη της οργάνωσης Greenpeace και του σουηδικού υπουργείου Γεωργίας, εκπρόσωποι της Επιτροπής Ερευνας και Πληροφόρησης για τη Γενετική Μηχανική, ενός λόμπι ενάντια στα μεταλλαγμένα τρόφιμα, ανάγκασαν τη Μοnsanto να δημοσιεύσει στοιχεία από μελέτες της που αφορούσαν την κατανάλωση από αρουραίους τριών ποικιλιών μεταλλαγμένου καλαμποκιού της επί τρεις μήνες.
Δύο από τις ποικιλίες, οι ΜΟΝ 810 και ΜΟΝ 863, περιέχουν γονίδια για τη βακτηριακή πρωτεΐνη Βt, η οποία προστατεύει από την κάμπια του καλαμποκιού, ενώ η τρίτη ποικιλία (ΝΚ 603) είναι ανθεκτική στο ζιζανιοκτόνο glyphosate. Σημειωτέον ότι οι ποικιλίες αυτές καλλιεργούνται ευρέως στις ΗΠΑ, αλλά μόνο η ΜΟΝ 810 καλλιεργείται στην Ευρώπη και κυρίως στην Ισπανία.
Επανανάλυση αυτών των δεδομένων που έγινε από τον Ζυλ-Ερίκ Σεραλινί του Πανεπιστημίου της Καέν στη Γαλλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πειραματόζωα εμφάνισαν στατιστικώς σημαντικές ενδείξεις τοξικότητας στο ήπαρ και στους νεφρούς (η δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό έντυπο «Ιnternational Journal of Βiological Sciences»).
Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν εμφάνιση ασυνήθιστων συγκεντρώσεων ορμονών και άλλων ουσιών στο αίμα και στα ούρα των αρουραίων που κατανάλωσαν και τις τρεις ποικιλίες καλαμποκιού, γεγονός που μαρτυρεί πρόκληση προβλημάτων τόσο στη νεφρική όσο και στην ηπατική λειτουργία. Στο τέλος των πειραμάτων μάλιστα θηλυκά πειραματόζωα που κατανάλωσαν το ΜΟΝ 863 παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και τριγλυκεριδίων (προάγγελοι διαβήτη). Παράλληλα υπήρχαν περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με σημάδια βλαβών στους νεφρούς των ζώων που κατανάλωσαν την ποικιλία ΝΚ 603. «Αυτό που δείξαμε δεν αποτελείαπόδειξη τοξικότητας, αλλά ένδειξη τοξικότητας. Είμαι βέβαιοςότι δεν προκαλείται οξεία τοξικότητα, αλλά ποιος μπορεί να γνωρίζει τη χρόνια επίδραση;» σχολίασε ο Σεραλίνι και ζήτησε πιο μακροχρόνιες έρευνες σχετικά με το ζήτημα.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Μonsanto αντέκρουσε τα ευρήματα, τονίζοντας ότι δεν αποδεικνύουν κίνδυνο για τους καταναλωτές. Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η ανακοίνωση του Συμβουλίου Βιοτεχνολογίας της Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία η μελέτη δεν παρέχει νέα στοιχεία που να μαρτυρούν τοξικότητα.
Σχόλια