SOS για τις καφέ αρκούδες .
















Υπόμνημα κατέθεσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στα αρμόδια Υπουργεία και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο οποίο προτείνονται μέτρα που αφορούν τόσο στην ελαχιστοποίηση της θνησιμότητας της πανίδας, όσο και στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην πανίδα.

Το εν λόγω υπόμνημα κατατέθηκε, αφού πλέον τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μάστιγα για την αρκούδα, αλλά και σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια, γεγονός, το οποίο επιτάσσει την άμεση εφαρμογή μέτρων.

Το υπόμνημα υποστηρίζουν οι οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και MOm - Εταιρεία για την Μελέτη & την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας.

Την τελευταία 5ετία τα τροχαία ατυχήματα έχουν στοιχίσει τη ζωή 25 καφέ αρκούδων, εκ των οποίων οι 18 σκοτώθηκαν στο οδικό δίκτυο της Εγνατίας Οδού με τις ζώνες των καθέτων της στους Νομούς Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών.

Στο υπόμνημα προτείνονται τα εξής μέτρα:

1. Περίφραξη ειδικών προδιαγραφών για τους αυτοκινητόδρομους.

2. Οδική σήμανση σχετική με την παρουσία άγριας πανίδας στην περιοχή.

3. Ειδικά μέτρα τα οποία θα αποτρέπουν τα ζώα να πλησιάζουν στο οδόστρωμα.

4. Κατασκευή σηράγγων και κοιλαδογεφυρών για τη διασφάλιση των μετακινήσεων των ζώων.

5. Κατασκευή γεφυρών και όχι επιχωμάτων σε μικρά ρέματα. Κατασκευή «πράσινων γεφυρών» σε εκτάσεις όπου το ανάγλυφο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της χάραξης δεν επιτρέπουν άλλη τεχνική λύση (σήραγγα, υπόγεια διάβαση) για τη διέλευση των ζώων.

6. Κατασκευή Υπόγειων Διαβάσεων Πανίδας.

7. Λήψη Αντισταθμιστικών Μέτρων, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από την κατασκευή ενός μεγάλου τεχνικού έργου.
ΠΗΓΗ
http://www.zougla.gr

Σχόλια