Όταν η φύση έχει κέφια ή πως οι ασθένειες μπορούν να διαμορφώσουν ένα δέντρο;.













  

Η ανάρτηση ενός αναγνώστη του (blog troktiko) μας κίνησε το ενδιαφέρον.


 " Πρέπει να είναι το μοναδικό, δυο σε ενα, δένδρο στην Ελλάδα! Κυπαρίσσι και πεύκο μαζί! Που βρίσκεται; Στόν Βόρειο οδικό άξονα Κρήτης, πρίν τον Άγιο Νικόλαο, στό ύψος του χωριού Λίμνες. 
(http://troktiko.blogspot.com)

 Και όμως δεν είναι δυο δέντρα σε ένα!! Το συγκεκριμένο δέντρο(Pinus halepensis) εχει προσβληθεί από την ασθένεια σκούπα της μάγισσας η οποία  παρατηρείται κυρίως σε κωνοφόρα. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί...


ΤΟΠΙΚΟΣ ΥΠΕΡΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΑ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ.

Στη χώρα μας παρατηρήτε κυρίως στα κωνοφόρα (Καϊλίδης 1975) δηλαδή σε χαλέπιο πεύκη σπάνια στην Αττική, Κασσάνδρα αρκετές όμως φορές σε αναδασώσεις τραχείας πεύκης σε όλη την Ελλάδα και πιο σπάνια σε μαύρη, δασική πεύκη και σε ελάτη. 


Εκεί που κανονικά πρέπει να υπάρχει ένα μόνο όργανο, δημιουργείται τοπικά ένας υπερπολλαπλασιασμός οργάνων π.χ. κλαδιών πολλών και μικρών και με σχετικά μικρότερες βελόνες, οπότε μπορούμε να ονομάσουμε την προσβολή αυτή και σκούπα της μάγισσας.Αυτός ο υπερπολλαπλασιασμός δεν παρουσιάζεται μόνο σε κλαδιά, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στη χώρα μας και σε κουκουνάρια.

Δημιουργείται δηλαδή τοπικά, σε φαινομενικά υγιή κλαδιά, μια αρμαθιά από κώνους.Οι κώνοι αυτοί δεν είναι καθόλου μικρότεροι από τους κανονικούς, το φαινόμενο δε αυτό υπάρχει επίσης και σε άνθη και λοιπούς καρπούς. Υπόψη ότι οι σκούπες της μάγισσας δεν έχουν για την ώρα, σχέση με τη σκούπα της μάγισσας της ελάτης π.χ. που προκαλείται από μύκητα, υπάρχουν επίσης σκούπες της μάγισσας που προκαλούνται από ιούς κ.λ.π.

Η παλαιότερη βιβλιογραφία αναφέρει ως άγνωστη την αιτία του παραπάνω τοπικού υπερπολλαπλασιασμού (Franulinet et al. 1971). Σε άλλες όμως εργασίες ο Grasso (1969) στην Ιταλία και ο Πανέτσος (1981) στην Ελλάδα αναφέρουν ότι από σπόρους κώνων σκούπας της μάγισσας χαλεπίου πεύκης, που γονιμοποιήθηκαν όμως ελεύθερα, είχαν περίπου δέντρα 1:1 κανονικά και νανόμορφα δέντρα. Επίσης οι ίδιοι αναφέρουν ότι τα κλαδιά, τα κουκουνάρια και οι σπόροι από τις σκούπες της μάγισσας ήταν μικρότερα από κανονικά. Τέλος και οι δύο (
Grasso 1969 και

 Πανέτσος 1981) καταλήγουν στην υπόθεση ότι η σκούπα της μάγισσας προέρχεται από κυρίαρχη μετάλλαξη. Πιθανόν όμως γενεσιουργός αιτία να είναι ο ερεθισμός από προσβολή εντόμων ή από άλλη ασθένεια. 

Βιβλιογραφία
Ασθένειες δέντρων  των δασών και πάρκων.

Σχόλια