Η θερμότερη δεκαετία αυτού του αιώνα..















Η φετινή χρονιά θα είναι πιθανότατα η πέμπτη πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ και η πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα θα είναι η πιο ζεστή από τότε που άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη στην Κοπεγχάγη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).


Η πιο ζεστή χρονιά ήταν το 1998 και οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο αυξάνει αφύσικα τη θερμοκρασία στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και μπορεί να επιφέρει ευρύτερες αναστατώσεις στον καιρό παγκοσμίως.

Ένα νέο φαινόμενο Ελ Νίνιο αναπτύχθηκε φέτος και εξηγεί εν μέρει την άνοδο των θερμοκρασιών. Το 2008 ήταν η 11η πιο ζεστή χρονιά.

Ο Γενικός Γραμματέας του WMO Μισέλ Ζαρό έκανε τις παραπάνω ανακοινώσεις διευκρινίζοντας ότι τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Μάρτιο του 2010.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προγνώσεις του για τα επόμενα χρόνια, ο Ζαρό αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόγνωση για κάθε επόμενο έτος ξεχωριστά. «Υπάρχει μια τάση ανόδου της θερμοκρασίας, δεν έχουμε αμφιβολία γι' αυτό, αλλά δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για την επόμενη χρονιά», εξήγησε.
ΠΗΓΗ
http://news.pathfinder.gr

Σχόλια