Ξανάρχισαν οι συνομιλίες στην Κοπεγχάγη έπειτα από «στάση» των αφρικανικών χωρών.














Οι διαπραγματεύσεις στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα ανεστάλησαν για λίγες ώρες τη Δευτέρα λόγω αποχής της ομάδας των αφρικανικών χωρών, οι οποίες απαιτούν από τις ανεπτυγμένες χώρες να παρατείνουν την ισχύ του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο λήγει κανονικά το 2012.
«Επιστρέφουμε» δήλωσε το απόγευμα στο Reuters ο εκπρόσωπος της Γκάμπια, Πα Ουσμάν Ζαρζού, έπειτα από συνάντηση της αφρικανικής ομάδας.

Οι αφρικανικές χώρες είχαν αποσυρθεί από τις συνομιλίες το πρωί της Δευτέρας εξαιτίας της προσπάθειες των ανεπτυγμένων χωρών να προκαλέσουν «κατάρρευση» των διαπραγματεύσεων μεταξύ 192 χωρών, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Καμέλ Τζεμουάι από την Αλγερία, επικεφαλής της ομάδας της Αφρικής.

Υποστήριξε ότι η στάση των πλούσιων χωρών «σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθούμε το θάνατο του μοναδικού νομικά δεσμευτικού εργαλείου [του Πρωτοκόλλου του Κιότο] που υπάρχει σήμερα»
Αλλοι εκπρόσωποι αφρικανικών χωρών κατηγόρησαν νωρίτερα τις βιομηχανικές χώρες ότι προσπαθούν να «σκοτώσουν το Κιότο».
Τελικά έλαβαν διαβεβαιώσεις από τη Δανία που φιλοξενεί τη Διάσκεψη ότι οι ανησυχίες τους θα ληφθούν υπόψη.

Νωρίτερα, η Αυστραλή υπουργός Κλίματος Πένι Ουόνγκ είχε κατηγορήσει τους Αφρικανούς εκπροσώπους για «διαδικαστικά παιχνίδια» που καθυστερούν τις επείγουσες συνομιλίες.
Στο πλευρό της Αφρική είχαν ταχθεί επίσης η Ινδία, η Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες ζητούν από τις ανεπτυγμένες χώρες πιο δραστικές μειώσεις των εκπομπών.

Κιότο 


Οι αφρικανικές και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν να παραταθεί και πέρα από το 2012 τι Πρωτοκόλλο του Κιότο, το οποίο απαιτεί μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μόνο από τις ανεπτυγμένες χώρες.

Επιθυμούν μια ξεχωριστή συμφωνία για τις εκπομπές των αναπτυσσόμενων χωρών.
Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες χώρες επιμένουν ότι το Κιότο πρέπει να λήξει κανονικά το 2012 και στη συνέχεια να εφαρμοστεί μια κοινή συμφωνία που καλύπτει ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ, σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα, δεν έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο και πιθανότατα δεν πρόκειται να αποδεχθούν ένα νέο Κιότο, παρόλο που φαίνονται διατεθειμένες να αποδεχθούν μια εντελώς νέα συμφωνία.
Το Πρωτόκολλο δεσμεύει 40 βιομηχανικές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 5,2%, κάτω από τα επίπεδα του 1990, έως το 2012.

Στόχος της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης είναι να καθορίσει μια νέα δεσμευτική, διεθνή συμφωνία για μείωση των εκπομπών από το 2012 έως το 2020.
Ο ΟΗΕ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου που λήγει η Διάσκεψη, πολλοί όμως εκτιμούν ότι θα υπάρξει μόνο μια πολιτική διακήρυξη, η οποία θα θέτει τις βάσεις για νέες διαπραγματεύσεις το 2010.

Η πιο κρίσιμη φάση της Διάσκεψης ξεκινά την Τετάρτη με την άφιξη περίπου 110 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
O Βρετανός πρωθυπουργός θα φτάσει στην Κοπεγχάγη την Τρίτη, μία ημέρα νωρίτερα από την έναρξη των συνομιλιών σε επίπεδο κορυφής, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται στη Διάσκεψη την τελευταία ημέρα της..

Σχόλια