«Αποκατάσταση των Μεταλλίων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος» .
















Ως το «μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ελλαδικό χώρο» σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική ανάπλαση και αποκατάσταση, έκανε λόγο ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, αναφερόμενος στα 4.135 στρέμματα των πρώην ΜΑΒΕ, που δόθηκαν πολύ πρόσφατα με την υπογραφή τη σχετικής σύμβασης, στην κοινωνία του Νομού Κοζάνης.
Ειδικότερα, την περασμένη Τρίτη υπογράφηκε από τον Νομάρχη Κοζάνης σε συμβολαιογραφείο των Σερβίων το συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας των 4.135 στρεμμάτων των πρώην «Μεταλλίων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος - ΜΑΒΕ Α.Ε» στην περιοχή Ζιδανίου Κοζάνης, προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης έναντι τιμήματος ενός (1) ευρώ, ελεύθερο βαρών και υποχρεώσεων. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή, αποτελεί μία «ιστορική κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας, αφού η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορία της περιοχής, αποτελούν αδιαπραγμάτευτους όρους για την επιβίωση και την προοπτική της κοινωνίας μας» όπως τόνισε.
Ο κ. Δακής σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στο σημαντικό αυτό γεγονός των τελευταίων ημερών, που αφορά το σύνολο της κοινωνίας του Νομού Κοζάνης, ως μια «ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που σηματοδοτεί ότι όταν η τοπική κοινωνία συνολικά και με επιμονή αγωνίζεται μπορεί να πετύχει». Ο ίδιος προσέθεσε παράλληλα ότι στο συγκεκριμένο σημείο εκτελείται το «μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής ανάπλασης και αποκατάστασης του Ελλαδικού χώρου».

Έργα αναβάθμισης και αξιοποίησης
Οι πρώτες φάσεις του έργου αποκατάστασης στην περιοχή έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι. Το έργο περιελάμβανε χωματουργικές, αρδευτικές και φυτευτικές εργασίες. Ειδικότερα, εκεί που παλιά υπήρχαν τα Μεταλλεία τώρα έχουν φυτευτεί εκατοντάδες δενδρύλλια όπως ακακίες και άλλα, ενώ συνολικά η περιοχή έχει αλλάξει ριζικά όψη.
Στο χώρο υπάρχουν πολλές δυνατότητες και υπάρχει και η δυνατότητα της τουριστικής αξιοποίησης. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους, και είναι δίπλα σε δύο τεχνικά έργα, στη λίμνη Πολυφύτου και σε λίγο χρονικό διάστημα στο φράγμα του Ηλαρίωνα.
Όπως προσέθεσε ο κ. Δακής, έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα δύο πρώτα στάδια του έργου και σε λίγο διάστημα δημοπρατούνται οι νέες φάσεις. Θα δημιουργηθεί έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο «ένας υποκατεστημένος χώρος που θα συμβάλει πολύπλευρα στην ανάπτυξη την ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καμβουνίων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κοζάνης».
ΠΗΓΗ
http://www.prlogos.gr

Σχόλια