ΜΠΕΡΚΛΕΫ - Μια γενετική μελέτη της οικογένειας των σαλαμανδρών που καλύπτει τα δύο τρίτα των παγκόσμιων ειδών σαλαμάνδρας δείχνει ότι οι περίοδοι παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου βοήθησαν τα αμφίβια να διαφοροποιήσουν και να επεκτείνουν τη σειρά τους από τη Βόρεια Αμερική στην Ευρώπη και την Ασία, όπου οι πληθυσμοί τους βρίσκονται ακόμα και σήμερα.
Κατά τρόπο ενδιαφέροντα, ενώ μια θερμή περίοδος επέτρεψε σε μερικές σαλαμάνδρες να μετακινηθούν βορειότερα προς την Ασία μέσω μιας αρκτικής γέφυρας, η επόμενη θερμή περίοδος μπορεί να είχε διευκολύνει την επιστροφή τους στη Βόρεια Αμερική.
Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου που έδωσε την παρόρμηση για τη διασπορά και την εξέλιξη αυτών των σαλαμανδρών, εντούτοις, πραγματοποιήθηκε στο μακρινό παρελθόν, κατά τη διάρκεια των δεκάδων, χιλιάδων ή ακόμα και εκατομμυρίων ετών, επιτρέποντας στις αργοκίνητες σαλαμάνδρες να αναζητήσουν κατάλληλο βιότοπο μακρύτερα στο βορρά. Αυτό αντιπαραβάλλεται με τη σημερινή αύξηση θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να ανέλθει σε παρόμοια άνοδο 6-8 βαθμών Κελσίου, αλλά μόλις σε μερικές εκατοντάδες χρόνια.
«Τώρα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ γρήγορη παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αυτά τα ζώα δεν θα είναι σε θέση να ακολουθήσουν τις θερμές περιοχές επειδή διασκορπίζονται πολύ αργά. Εάν υπάρξει μια πολύ γρήγορη περίοδος παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου όπως έχουμε τώρα, το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι πρόκειται να εξαφανιστούν,» αναφέρει ο ένας από τους δυο συγγραφέας της μελέτης David Vieites, ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στο μουσείο της σπονδυλωτής ζωολογίας στο πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ.
Ο Vieites, μαζί με τον ειδικό στα αμφίβια David Wake, καθηγητή της περιεκτικής βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ και ο Mi-Sook Min του εθνικού πανεπιστημίου της Σεούλ της Νότιας Κορέας, δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στην πρόωρη online έκδοση της εφημερίδας: Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών.
Η μελέτη τους προσπάθησε να απαντήσει σε ένα αίνιγμα των Πληθοδόντων (plethodontid), ή αλλιώς αποκαλούμενων σαλαμανδρών χωρίς πνεύμονες. Αυτά τα αμφίβια, τα οποία αναπνέουν μέσω του υγρού δέρματός τους παρά μέσω των πνευμόνων, αντιπροσωπεύονται από περισσότερα από 380 γνωστά είδη και καθιστούν το 68% όλων των ειδών σαλαμανδρών παγκοσμίως. Ενώ το 98 τοις εκατό όλων των ειδών των plethodontids εμφανίζονται στο Βορρά, στην Κεντρική και στην βορειότερη περιοχή της Νότιας Αμερικής, βρίσκονται επίσης σε δύο απομονωμένα σημεία στην Ευρώπη και την Ασία. Μια ομάδα ζει στη νότια Γαλλία, τη βόρεια Ιταλία και το νησί της Σαρδηνίας, ενώ ένα δεύτερο είδος (Karsenia koreana) ανακαλύφθηκε από τον Vieites και τον Wake πριν τρία χρόνια στη Νότια Κορέα.
Η ύπαρξη των ειδών σαλαμάνδρας στην Ευρώπη «είναι ένα μυστήριο για πολλά, πολλά χρόνια. Πώς αυτά τα ζώα έφθασαν εκεί όταν όλα τα υπόλοιπα είναι στην Αμερική;» συμπληρώνει ο Vieites.
Οι ερευνητές επιδίωξαν τις απαντήσεις στα γονίδια των ειδών σαλαμάνδρας. Τοποθετώντας διαδοχικά τρία πυρηνικά γονίδια σε κάθε ένα από 43 είδη σαλαμάνδρας, συμπεριλαμβανομένων όλων των γενών plethodontid του βόρειου ημισφαιρίου, οι ερευνητές συνδύασαν τα γενετικά στοιχεία με τις πληροφορίες για την παγκόσμια αλλαγή κλίματος κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 100 εκατομμυρίων ετών για να συγκεντρώσουν ένα εύλογο σενάριο για την προέλευση και τη διασπορά των plethodontids.
Προτείνουν ότι η οικογένεια plethodontid προέκυψε στη Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια της μέσο-ιουράσιας περιόδου, την ηλικία των δεινοσαύρων, περίπου 180 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αν και αυτές οι σαλαμάνδρες εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο, οι ερευνητές δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι προήλθαν από τα Απαλάχια όρη, κάτι που μερικοί επιστήμονες πρότειναν λόγω του μεγάλου αριθμού ξεχωριστών ειδών σαλαμάνδρας που υπάρχουν εκεί.
Κατόπιν, περίπου 110 εκατομμύρια χρόνια πριν, η Βόρεια Αμερική χωρίστηκε στα δύο από έναν διηπειρωτικό θαλάσσιο δρόμο που επίσης χωρίζει τα plethodontids σε ανατολικούς και δυτικούς κλάδους. Οι ερευνητές είπαν ότι κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης περιόδου παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου προς το τέλος της κρητιδικής περιόδου, περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια πριν, οι αντιπρόσωποι του δυτικού κλάδου της οικογένειας μετακινήθηκαν Βόρεια προς την Ασία πέρα από τη γέφυρα στη θάλασσα Bering, όπου πιθανώς διαφοροποιήθηκαν σε πολυάριθμα ασιατικά είδη.
Μια δεύτερη, γρήγορη περίοδος υπερθέρμανσης περίπου 40-50 εκατομμύρια χρόνια πριν παράχθηκε από ηφαιστειακές εκρήξεις ανάγκασε και πάλι τότε τις σαλαμάνδρες να μετακινηθούν, είπαν, και έστειλαν τα πλάσματα μακρύτερα προς τα Δυτικά στην Ευρώπη, καθώς επίσης και στη Βόρεια Αμερική ώστε να καθιερώσουν έναν γενετικά χωριστό πληθυσμό στην Καλιφόρνια. Εξ’ ου και η στενή σχέση μεταξύ των σαλαμανδρών από την Καλιφόρνια και των σαλαμανδρών από τις Νότιες περιοχές στην Ευρώπη, τα οποία ανήκουν στο υπεργένος Hydromantes και τις σχέσης τους με την Κορεάτικη σαλαμάνδρα Karsenia.
Σήμερα, οι ευρωπαϊκοί και ασιατικοί πληθυσμοί έχουν συρρικνωθεί στις δύο μεθορίους στην Ιταλία και Κορέα αν και ο Vieites υποψιάζεται πως περισσότερες σαλαμάνδρες αναμένεται να ανακαλυφθούν.
«Εάν αυτό το σενάριο είναι σωστό, τότε αναμένεται να βρούμε περισσότερες Karsenia ή άλλες αινιγματικές καταγωγές κάπου στην Κίνα ή την Ασία,» καταλήγει ο Vieites. «Αυτό είναι παραπάνω από υπέροχο και υποδεικνύει ότι δεν ξέρουμε πολλά για την ποικιλομορφία σε εκείνη την περιοχή.»
Ο Vieites σημείωσε, παραδείγματος χάριν, ότι πέντε χρόνια πριν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια απολύτως νέα οικογένεια βατράχων στην Ινδία.
«Εκείνο το μέρος του κόσμου κρατά πιθανώς πολύ ενδιαφέρουσες νέες καταγωγές ακόμα που πρόκειται να ανακαλυφθούν,» είπε.
Η εργασία υποστηρίχτηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών
Πηγή: webm...@reptilesalonica.com
Σχόλια