ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.
























Οι γιγαντιαίες Σεκόγιες [wiki] (Sequoiadendron giganteum), που φυτρώνουν μόνο στην οροσειρά Νεβάδα, της Καλιφόρνια, είναι τα μεγαλύτερα δέντρα του πλανήτη ( από απόψεως όγκου). . Έχει ύψος 275 πόδια (83,8 μ), όγκο πάνω από 52.500 κυβικά πόδια (1.486 μ ³), και ζυγίζει πάνω από 6000 τόνους.


Η μεγαλύτερη σεκόγια, από τα γιγαντιαία αυτά δέντρα, είναι αυτή με το όνομα General Sherman [wiki] που βρίσκεται στο εθνικό πάρκο των σεκόγια

Ο «στρατηγός Sherman» είναι περίπου 2.200 ετών - και κάθε έτος, το δέντρο προσθέτει αρκετό ξύλο για να κάνει ένα κανονικό ψηλό δέντρο 60-ποδιών. Ο φυσιοδίφης John Muir πιστεύει ότι "το μεγάλο αυτό δέντρο είναι δασικό αριστούργημα της φύσης, και το μακροβιότερο δέντρο του κόσμου."

Για έναν αιώνα υπήρχε ένας άγριος ανταγωνισμός για τον τίτλο του μεγαλύτερου δέντρου: εκτός από το στρατηγό Sherman, υπάρχει και το General Grant [wiki] στο Kings Canyon National Park, το οποίο όμως έχει μόνο μεγαλύτερη περιφέρεια (107,5 πόδια/32,77 μ εναντίον 102,6 ποδιών Sherman/31,27 μ)
Το 1921, μια ομάδα μελέτησε και μέτρησε προσεκτικά τα δύο δέντρα - γίγαντες - και σύμφωνα με το σύνθετο αμερικανικό σύστημα της «ένωσης δασονομίας» καθορίστηκε ότι ο όγκος, πρέπει να είναι ο οριστικός παράγοντας που πρέπει να καθορίζει ποιο δέντρο είναι μεγαλύτερο από ένα άλλο. Έτσι τον τίτλο κέρδισε το Sherman.



Ωστόσο, το μεξικανικό κυπαρίσσι, συγγενής της σεκόγιας, κατέχει το ρεκόρ μεγαλύτερης περιφέρειας. Το πιο φημισμένο δείγμα αυτού του δέντρου βρίσκεται 13 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Οαχάκα στο Μεξικό, στην κωμόπολη Σάντα Μαρία ντελ Τούλε. Είναι γνωστό ως δέντρο Τούλε.("Το δέντρο Tule") είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο κυπαρίσσι Montezuma (mucronatum Taxodium) κοντά στην πόλη Oaxaca, Μεξικό. Αυτό το δέντρο έχει τη μεγαλύτερη περίμετρο, συγκρινόμενο με οποιοδήποτε άλλο δέντρο του πλανήτη : 190 πόδια (58 μ) και διάμετρο 37 πόδια (11,3 μ). Το δέντρο Tule είναι τόσο παχύ που οι άνθρωποι λένε ότι αυτό το δέντρο δεν αγκαλιάζετε, αντίθετα αυτό σας αγκαλιάζει. Για να πάρετε μια ιδέα του μεγέθους του, θα χρειαζόταν τουλάχιστον 30 άνθρωποι με απλωμένα χέρια για να κυκλώσουν τον κορμό του, και πάνω από 500 άνθρωποι θα μπορούσαν να βρουν σκιά κάτω από αυτό!
Υπολογίζεται ότι η ηλικία του δέντρου Τούλε ξεπερνάει τα 2.000 χρόνια. Όταν το κλάδεψαν το 1996, αφαιρέθηκαν δέκα τόνοι ξύλα.Οι ντόπιοι αποκαλούν το δέντρο Ελ Χιγκάντε (ο Γίγαντας). Στο Μεξικό, αυτό το είδος είναι γνωστό με το όνομα αουεουέτε, το οποίο στη γλώσσα νάχουατλ σημαίνει "ο παλιός του νερού", εφόσον συνήθως ευδοκιμεί κοντά στο νερό ή σε βαλτώδεις περιοχές.


 
Πριν λίγα χρόνια κάποιοι θέλησαν να το δυσφημίσουν και υποστήριξαν ότι ήταν τρία δέντρα αναμεμιγμένα το ένα μέσα στο άλλο. Η ανάλυση όμως του DNA επιβεβαίωσε ότι είναι πράγματι ένα και μόνο ένα θαυμαστό δέντρο.
Το 1994, το δέντρο αρρώστησε και κινδύνευσε να ξεραθεί. Τα φύλλα του κιτρίνισαν και πολλά κλαδιά ξεράθηκαν τελείως σε ολόκληρη την έκτασή του. Τελικά διαπιστώθηκε ότι το δέντρο διψούσε και η συνταγή των “γιατρών” ήταν : ‘δώστε του νερό‘. Έτσι πολύ σύντομα το δέντρο ανένηψε μετά από μια προσεκτική κούρα ποτίσματος.
Πολλοί στον κορμό του δέντρου «βλέπουν» να σχηματίζονται φιγούρες διαφόρων ζώων, γι αυτό και το δέντρο αποκαλλείται και«δέντρο της ζωής».  











ΠΗΓΗ
http://exastal.blogspot.com/2007/04/no-8-sherman.html
http://www.fora.gr/magazino/toule.html


Σχόλια