Κανένα ενεργό μέτωπο στα Κύθηρα.


Αισθητά καλύτερη είναι η εικόνα από το πύρινο μέτωπο στα Κύθηρα, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ενεργή εστία πυρκαγιάς. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης, μετά από ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες, έχουν καταφέρει να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά.
Ωστόσο, παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή, λόγω της πιθανότητας αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς. Γι’ αυτό τον λόγο, στο νησί εξακολουθούν να επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων.
Επιπλέον, ελικόπτερο της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιεί συνεχείς πτήσεις, προκειμένου να επιτηρεί την περιοχή. Στα θετικά προστίθεται και η εξασθένιση των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης.
Σε κάθε περίπτωσης, πάντως, η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την Παρασκευή το πρωί, έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές, καταστρέφοντας ολοσχερώς τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης. 
«Δύσκολη πυρκαγιά»
Μιλώντας χθες βράδυ στην ΕΡΤ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται στα Κύθηρα, δήλωσε πως πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά, διαβεβαιώνοντας παράλληλα, πως η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα με την αποστολή επίγειων δυνάμεων και όλων των εναέριων μέσων.
«Οι δυσκολίες δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην κατάσβεση. Οι πυροσβέστες υπερέβαλαν των δυνάμεών τους, πιστεύουμε ότι με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων τη νύχτα θα έχουμε ένα ευτυχές αποτέλεσμα. Το μέτωπο που μας απασχολεί περισσότερο είναι κοντά στη Μονή Μιρτιδίων» εξήγησε, αναλυτικά.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε τέτοιες καταστάσεις χρειάζεται να έχουν δημιουργηθεί τα προληπτικά βήματα που σε συνδυασμό με την κεντρική διοίκηση να έχουμε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων» σημείωσε, επιπλέον.
«Νομίζω ότι το πρωί της Δευτέρας θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η δύσκολη πυρκαγιά έκανε τον κύκλο της. Μας απασχολεί η επόμενη ημέρα, θα τα εκτιμήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πρέπει να κηρυχθούν οι εκτάσεις αναδασωτέες άμεσα» έσπευσε να πρόσθεσε.
Για βιβλική καταστροφή και τεράστια οικολογική καταστροφή έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Χατζηπέρος. «Σε ορισμένες περιοχές, εκεί που μαίνεται η πυρκαγιά, προβλήματα ηλεκτροδότησης. Μας περιμένει μία πολύ δύσκολη νύχτα. Οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση» υποστήριξε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.naftemporiki.gr/story/1265154/kanena-energo-metopo-sto-kuthira

Σχόλια