Γιατί γέμισε πεταλούδες η Λαμία;

Οι κάμπιες που έγιναν πεταλούδες και έχουν γεμίσει τη βόρεια Λαμία - Ποιο είναι το έντομο που ονομάζεται λυμάντρια (Lymantria dispar)
Οι πεταλούδες το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει πολύ έντονη την παρουσία τους κυρίως στην βόρεια πλευρά της πόλης, σε αγροτοδασικές περιοχές, ενώ πολλές από αυτές έχουν «εισβάλλει» σε σπίτια και καταστήματα.
Πρόκειται για ένα είδος πεταλούδας με χρώμα ανοιχτό καφέ και δεν μοιάζει με αυτές που γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Οι κάτοικοι αναρωτιούνται τι συμβαίνει, ενώ οι αγρότες έχουν θορυβηθεί από τα «σμήνη» των πεταλούδων και τις πιθανές ζημιές σε καλλιέργειες.
Οι ειδικοί πάντως λένε ότι σε αυτό το στάδιο (της πεταλούδας) δεν αποτελούν κίνδυνο. Ο κίνδυνος υπάρχει όταν είναι προνύμφες (κάμπιες), τότε δημιουργούν συνήθως προβλήματα σε άγρια δένδρα ή θάμνους όπως είναι τα πουρνάρια, οι κουμαριές, πλατάνια, καστανιές, αλλά και οπωροφόρα δένδρα, ενώ δεν αποκλείεται να πλήξουν εκτός περιοχών καλλιέργειες και να καταστρέψουν ολόκληρα δάση.
Ποια είναι η λυμάντρια (Lymantria dispar)
Είναι έντομο της τάξης των λεπιδοπτέρων (πεταλούδες), με παγκόσμια εξάπλωση, το οποίο χρησιμοποιεί ως βασικό ξενιστή το πουρνάρι (Quercus coccifera), ωστόσο πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολυφάγο είδος το οποίο αναφέρεται ότι προσβάλει περίπου 600 είδη φυτών.
Το έντομο πραγματοποιεί μια γενιά ανά έτος, με τις προνύμφες να εκκολάπτονται την Άνοιξη και να κάνουν την παρουσία τους αισθητή έως και τον Ιούνιο και έπειτα, αφού νυμφωθεί (παίρνει τη μορφή της πεταλούδας), δεν αποτελεί κίνδυνο. Τα αυγά που εναποθέτουν στους ξενιστές παραμένουν εκεί μέχρι να εκκολαφθούν την επόμενη άνοιξη.
Στις περιπτώσεις έξαρσης πληθυσμών όπου η παρουσία των προνυμφών στις οικίες προκαλεί ιδιαίτερη όχληση με την παρουσία τους, υπάρχει η πιθανότητα πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων σε ευαίσθητα άτομα.
Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως έντομο υγειονομικής σημασίας και να εξετάζεται η δυνατότητα εφαρμογής εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων (εντομοκτόνων υγειονομικής σημασίας) (π.χ. α-cypermethrin, λ-cyhalothrin κλπ) με ψεκασμό των εξωτερικών επιφανειών των οικιών (ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας).
Μέγεθος ζημιών και αντιμετώπιση
Τον Ιούνιο πλησιάζει ο καιρός όπου οι προνύμφες θα πάρουν την τελική τους μορφή και έτσι η τροφοληψία με το φύλλωμα των θάμνων θα σταματήσει. Οι ζημιές που προκαλούνται από την λυμάντρια σπάνια οδηγούν στην ολική ξήρανση των φυτών αφού μετά από κάθε επιδρομή αυτά αναβλαστάνουν.
Οι καλλιεργητές των οποίων οι εκτάσεις γειτνιάζουν με δασικές περιοχές θα πρέπει να ελέγχουν τις καλλιέργειες τους για τυχόν προσβολή (π.χ. σε αμυγδαλιές, αμπέλι, ροδακινιές, κ.α.). Σε κάθε περίπτωση το έντομο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, εφόσον απαιτείται, με ψεκασμούς φυλλώματος σκευασμάτων του Bacillus thuringiensis.
ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.lamiareport.gr/index.php/topika/item/65458-ti-symvainei-me-tis-petaloydes-sti-lamia

Σχόλια