Ξεριζώνουν από τα ελληνικά βουνά τα θεραπευτικά φυτά.

Πραγματική επιδρομή, η οποία βανδαλίζει το περιβάλλον βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος, για τη συλλογή διαφόρων ποικιλιών τσαγιού, αλλά και βοτάνων με θεραπευτικές ιδιότητες.
Ντόπιοι και τοπικές αρχές καταγγέλλουν ότι ασυνείδητοι – κυρίως αλλοδαποί και δη Αλβανοί - μαζεύουν ολόκληρα τσουβάλια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από τα βουνά της Ηπείρου και τον Γράμμο, ενώ την ίδια ώρα ρημάζουν τις βουνοπλαγιές των Σερρών, του Κιλκίς και της Πέλλας, πουλώντας την παράνομη πραμάτεια τους στις λαϊκές αγορές της Βόρειας Ελλάδας.
Εκατοντάδες συλλήψεις
Πέρυσι το καλοκαίρι έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις, ενώ κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ρίγανης και τσαγιού.
Όπως δήλωσε στη Finace & Markets Voice, o κ. Αποστόλης Κοκορδάτος, γεωπόνος και πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, «το κύριο πρόβλημα αυτής της παράνομης πρακτικής δεν είναι μόνο η φοροδιαφυγή ή οικονομική καταστροφή των Ελλήνων παραγωγών, αλλά η ίδια η καταστροφή του περιβάλλοντος. Τα φυτά ξεριζώνονται, καθώς τη συλλογή αναλαμβάνουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ή δεν ενδιαφέρονται πώς να το κάνουν. Έτσι, το φυτό κατακρεουργείται στον βωμό του εμπορίου και της αισχροκέρδειας και κινδυνεύει με αφανισμό».
Σιδερίτης: Το τσάι του βουνού
Πολύς λόγος γίνεται ειδικά για το φυτό σιδερίτη, γνωστό ευρέως ανά την Ελλάδα με το κοινό όνομα Τσαί του Βουνού, είναι ένα θεραπευτικό βότανο με πολλές ιδιότητες.
Έρευνες δείχνουν ότι ο Σιδερίτης έχει πιθανές φαρμακολογικές ιδιότητες όπως αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιοξειδωτικές σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού (Camellia sinensis), προστατευτικές στο γαστρεντερικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια, ανοσοτροποποιητικές, αντιβακτηριδιακές, και ότι περιέχει ουσίες που αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νορανδρεναλίνης (τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά).
Όπως αναφέρει ο κ. Κοκορδάτος, «το φυτό αυτό δεν καλλιεργείται εύκολα και δεν ευδοκιμεί σε όλες τις περιοχές. Για τον λόγο αυτό, λαθρομετανάστες, κυρίως από τη γειτονική Αλβανία, πραγματοποιούν κάθε καλοκαίρι κανονική επιδρομή στα βουνά μας, προκειμένου να εφοδιαστούν τεράστιους όγκους τσαγιού, το οποίο στη συνέχεια εκμεταλλεύονται εμπορικά».
Καταγγελίες τουριστών
Χαρακτηριστικά μας αναφέρει ότι στα ελληνικά δασαρχεία καταφεύγει πλήθος τουριστών (κυρίως ορειβατών και αναρριχητών) κάθε καλοκαίρι, προκειμένου να ενημερώσει για τα όσα βλέπει από την παράνομη συλλογή του Σιδερίτη. «Γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για ένα πολύ ακριβό προϊόν, το οποίο όμως δυστυχώς οι συλλέκτες του το “σκοτώνουν”. Πρόκειται για ένα φυτό αυτοφυές. Δεν πάμε εμείς να το ξαναφυτέψουμε. Το ξερίζωμα επομένως, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να του κάνει κανείς. Ο βανδαλισμός αυτός κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά».
Είδη προς εξαφάνιση
Πρόσφατη έρευνα επιστημόνων που καταγράφουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά έδειξε ότι πολλά είδη έχουν εξαφανιστεί ή περιοριστεί δραματικά από τα ελληνικά βουνά. Ειδικά για τον Γράμμο, τονίζει η ερευνήτρια του τμήματος Βιολογίας, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Πηνελόπη Δεληπέτρου, «η γεντιανή δεν υπάρχει πια». Η γεντιανή είναι ένα ψηλό φυτό, φτάνει σε ύψος έως και 1,50 μέτρο και ονομάζεται από την αρχαιότητα «ρίζα του Κένταυρου». Η ρίζα του χρησιμοποιείται ως βοηθητικό της πέψης και διεγερτικό της χολής. «Όσοι το συλλέγουν χρησιμοποιούν τη ρίζα, η οποία όμως είναι αναπαραγωγικό όργανο και έτσι ο πληθυσμός του φυτού σταδιακά μειώνεται και εξαφανίζεται».
Εντείνονται οι έλεγχοι
Τα περιστατικά πέρυσι στην περιοχή των Ιωαννίνων ήταν πολλά, οπότε φέτος οι έλεγχοι έχουν ενταθεί, τονίζει ο κ. Κοκορδάτος. «Υπήρχαν περιπτώσεις που συλλαμβάνονταν άνθρωποι με ολόκληρα τσουβάλια. Αυτό φέτος θέλουμε να αποφευχθεί, γι’ αυτό βρίσκονται όλοι σε επιφυλακή και εγρήγορση».
Σε όλη την Ελλάδα – Στήνουν αντίσκηνα και συλλέγουν έως και 5 τόνους
Όπως περιγράφουν δασάρχες από όλη τη χώρα, σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας τα πράγματα είναι περισσότερο ανησυχητικά. Οι συνοριοφύλακες συλλαμβάνουν ανθρώπους που εισέρχονται παράνομα στη χώρα από τα βουνά, στήνουν αντίσκηνα και συλλέγουν έως και 5 τόνους αρωματικών φυτών.
Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στον Γράμμο, που έχει πάμπολλα αφύλακτα σημεία, ενώ στην Ήπειρο οι συνεχείς περιπολίες αστυνομικών και συνοριοφυλάκων αποτελεί φέτος αποτρεπτικό παράγοντα.
Πάντως, ενώ θα περίμενε κανείς το φαινόμενο να περιορίζεται στις ορεινές περιοχές της χώρας, τα βουνά της Κρήτης έχουν «αδειάσει» από δίκταμο, ρίγανη, τσάι του βουνού και άλλα αρωματικά φυτά, ενώ και στα νησιά παρατηρείται εκτεταμένη «αποψίλωση» αρωματικών φυτών.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.fmvoice.gr/index.php/oikonomia/perivallon/item/169569-kserizonoun-apo-ta-ellinika-vouna-ta-therapeftika-fyta

Σχόλια