Πως ο κάκτος επιβιώνει χωρίς νερό;


Αλήθεια, πως είναι δυνατόν ο κάκτος να επιβιώνει χωρίς νερό όπως για παράδειγμα στην έρημο; Τι το ιδιαίτερο έχει που του δίνει αυτό το προτέρημα;
Όλοι μας ξέρουμε ότι τα φυτά για να ζήσουν, χρειάζονται νερό και πότισμα. Ο κάκτος όμως, εξαιτίας κάποιων χαρακτηριστικών του, μπορεί να επιβιώσει με ελάχιστο νερό.
Γι’ αυτό κιόλας είναι το μόνο σχεδόν φυτό που βλέπουμε να επιβιώνει σε ερήμους και γενικά σε ξηρά περιβάλλοντα.Ο κάκτος λοιπόν όπως γνωρίζουμε δεν έχει φύλλα. Τα φύλλα γενικά στα φυτά, είναι υπεύθυνα για την "εξάτμιση" σχετικά μεγάλων ποσοτήτων νερού...
Έτσι ο κάκτος μόνο και μόνο εξαιτίας της έλλειψης φύλλων, αμέσως έχει πολύ "μικρότερες απώλειες" μιας και από τα φύλλα γίνεται τεράστια δαπάνη νερού!
Τώρα, παράλληλα ο κάκτος έχει "έξυπνες" ρίζες που του επιτρέπουν να βρίσκει υγρασία - νερό στο χώμα, ακόμα κι όταν αυτό είναι σε έλλειψη μέσα στο χώμα!

Ακόμα και σε ξηρά περιβάλλοντα, κάτω στο χώμα υπάρχουν ελάχιστα ίχνη υγρασίας. Αυτά εκμεταλλεύεται και εντοπίζει η ρίζα του κάκτου, που άλλα φυτά δεν μπορούν!
Τέλος, εξαιτίας της ελάχιστης ποσότητας νερού που χρειάζεται, τυχόν περίσσειες ποσότητες κατά την "άντληση" από το χώμα, καταλήγουν σε "δεξαμενές" μέσα του προς αποθήκευση για μελλοντική χρήση!
Γι’ αυτό λοιπόν ο κάκτος επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ουσιαστικά χωρίς νερό:
όταν χρειάζεται μια μικρή ποσότητα, παίρνει από τις "δεξαμενές" του και η ποσότητα του νερού που χρειάζεται για την επιβίωσή του, είναι πολλαπλάσια μικρότερη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φυτά!


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://coolweb.gr/kaktos-nero-epiviosi/

Σχόλια