Τουριστική ατραξιόν «εξαφανισμένο» χωριό του 17ου αιώνα στα καμένα της Σολέας (pics-video).

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη
Καρτερούνι, το εγκαταλελειμμένο χωριό που αναδείχθηκε μέσα από την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στην Κοιλάδα της Σολέας το 2016 – Θα ξαναζωντανέψει μετά από 70 χρόνια – Τα σχέδια του Τμήματος Δασών για ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας της περιοχής – Πληροφορίες από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης
Ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, άγνωστο στους περισσοτέρους, το Καρτερούνι, αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της Κοιλάδας Σολέας. Όταν η μεγάλη πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2016 έσβησε και τα αποκαΐδια πήραν τη θέση του καταπράσινου δάσους, αναδείχθηκαν τα ερείπια μίας περιοχής που ήταν μέχρι τότε δυσδιάκριτη. Ανάμεσα στα πανύψηλα δέντρα υπήρχε ένα χωριό που δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα και ο τελευταίος κάτοικος του το εγκατέλειψε το 1947.
mesa3600
Το Τμήμα Δασών, στο πλαίσιο αποκατάστασης της καμένης περιοχής σε συνεργασία με δυο σημαντικές προσωπικότητες από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, τον καθηγητή Dr. Michael Given και την ερευνήτρια Ms. Erin Gibson που ερευνούν την ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, 70 χρόνια μετά αποφάσισε όπως ξαναζωντανέψει το χωριό.
atrak1                            Φωτογραφίες από Τμήμα Δασών
atrak6
Σε πρώτο στάδιο θα δημιουργηθεί μονοπάτι  με ενημερωτικές πινακίδες που θα διασχίζει το χωριό και θα ενώνεται με μέρος του υφιστάμενου μονοπατιού που χρησιμοποιούσαν τότε οι κάτοικοι. Στην είσοδο του οικισμού που βρίσκεται παρά του δασικού δρόμου Αγίου Θεοδώρου Σολέας προς Κούρδαλι, θα γίνει κιόσκι όπου θα παρέχονται πληροφορίες και χάρτες στους περιηγητές. Τέλος, θα γίνει προσπάθεια για μερική αναστήλωση των παλαιών υποδομών ώστε να καταστούν επισκέψιμες για το κοινό.
atrak5                                     Φωτογραφίες από Τμήμα Δασώνatrak4
«Ο λόγος που προχωρήσαμε σε αυτή τη δράση είναι για να αναδείξουμε το Καρτερούνι ως ένα στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής για να μην χαθεί η ιστορία του τόπου», ανέφερε, μιλώντας στη Cyprus Times o Υπεύθυνος Λειτουργός του Τμήματος Δασών, Συντηρητής Δασών  κ.Λοΐζος Κωνσταντίνου.
atrak2                            Φωτογραφία από Τμήμα Δασών
Είπε επίσης ότι«παρόλο που το χωριό είχε εγκαταλεφθεί εντούτοις κάποιοι κάτοικοι επισκέπτονταν τα σπίτια τους, είτε οι ίδιοι, είτε ακόμα και οι απόγονοι τους με τον τελευταίο, σύμφωνα με μαρτυρίες, να μεταβαίνει στο χωριό μέχρι τη δεκαετία του ’90. Από το 1999 η εν λόγω περιοχή απαλλοτριώθηκε και μετατράπηκε σε κρατικό δάσος».
atrak3                             Φωτογραφία από Τμήμα Δασών
«Το χωρίο αποτελούσε μία πολύ μικρή αλλά αυτάρκη οικονομική κοινωνία με κύρια ασχολία των κατοίκων κυρίως τη γεωργία, καθώς υπάρχουν στοιχεία που το μαρτυρούν όπως δόμες για περιβόλια, μικρό φράγμα, κανάλια άρδευσης, φούρνοι και αλώνι», εξήγησε ο κύριος Κωνσταντίνου. «Ένα δίπατο σπίτι είναι και το πιο χαρακτηριστικό από τις ερειπωμένες υποδομές και γι’ αυτό θα επιδιώξουμε την αναστήλωση του, ώστε να το επαναφέρουμε στην αρχική του κατάσταση», πρόσθεσε.
mesa3600pΟ Συντηρητής Δασών, Πέτρος Πέτρου, μας ξεναγεί στην περιοχή και μας δείχνει τα ενδιαφέροντα στοιχεία που αναδείχθηκαν.  Κάμερα drone της Cyprus Times κατέγραψε πανοραμικές εικόνες.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://cyprustimes.com/2017/06/20/touristiki-atraxion-exafanismeno-chorio-tou-17ou-eona-sta-kamena-tis-soleas-pics-video/

Σχόλια