Οι πιγκουίνοι της Νέας Ζηλανδίας απειλούνται με εξαφάνιση.


Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας, είναι υπεύθυνη για περίπου το ένα τρίτο της πτώσης του πληθυσμού των πιγκουίνων.
Οι πιγκουίνοι της νέας Ζηλανδίας, του είδους Megadyptes antipodes, απειλούνται με εξαφάνιση μέχρι το 2060, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία εξέτασε διάφορους παράγοντες που προκάλεσαν την παρακμή του πιγκουίνου.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας, είναι υπεύθυνη για περίπου το ένα τρίτο της πτώσης του πληθυσμού των πιγκουίνων. Άλλοι παράγοντες είναι δύσκολο να διακριθούν και η ελλιπής παρακολούθηση και προστασία του πληθυσμού δυσχεραίνει περαιτέρω το έργο.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε πλήρη δεδομένα για να εξετάσουμε την έκταση των ανθρωπίνων επιπτώσεων, που κυμαίνονται από αλληλεπιδράσεις με την αλιεία, την εισαγωγή αρπακτικών ζώων και την ανθρώπινη παρουσία στους βιοτόπους, γεγονότα που συμβάλλουν στην πληθυσμιακή πτώση των πιγκουίνων», δήλωσε ο Τόμας Μάτερν, μέλος της ερευνητικής ομάδας, σε σχετικό δελτίο τύπου.
Παρά την έλλειψη δεδομένων, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι περίπου τα δύο τρίτα της παρακμής του είδους μπορούν να αποδοθούν στον άνθρωπο.
Οι πιγκουίνοι συνεχίζουν να πιάνονται και να πνίγονται σε δίχτυα αλιείας. Επίσης, μεγάλο μέρος των βιοτόπων τους υποβαθμίζεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και αρκετοί πιγκουίνοι δηλητηριάζονται από άγνωστες τοξίνες.
«Χωρίς άμεσα, τολμηρά και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας θα χάσουμε τους πιγκουίνους από τις ακτές μας μέσα στη διάρκεια της ζωής μας», αναφέρει η έρευνα, που χρησιμοποίησε μάλιστα συντηρητικές προβλέψεις καθώς δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις πιθανές επιπτώσεις των γεγονότων μαζικών θανάτων που συμβαίνουν ενίοτε.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.naftemporiki.gr/story/1236508/oi-pigkouinoi-tis-neas-zilandias-apeilountai-me-eksafanisi

Σχόλια