Στο έλεος λαθροϋλοτόμων η Στροφυλιά.


Η παρατεταμένη κακοκαιρία, η αυξημένη τιμή του πετρελαίου και η ανεπαρκής φύλαξη του δάσους της Στροφυλιάς, έχουν σαν αποτέλεσμα το προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο να γίνεται καθημερινά βορά των λαθροϋλοτόμων, σύμφωνα με την Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ).

Όπως καταγγέλλει η οργάνωση, η έλλειψη φύλαξης τα Σαββατοκύριακα τις αργίες αλλά και τις απογευματινές ώρες απ’ τους δασοφύλακες του Δασαρχείου Πατρών, έχουν αποθρασύνει τους λαθροϋλοτόμους, οι οποίοι δεν περιορίζονται στην κοπή ξερών ή πεσμένων δέντρων, αλλά κόβουν καθημερινά χλωρά δέντρα πεύκων, κουκουναριών και βελανιδιών.

«Οι καθημερινές περιπολίες του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης οι οποίοι εποπτεύουν την περιοχή όλες τις μέρες της εβδομάδας, πρωί και απόγευμα, δεν αρκούν για να αποτρέψουν τους εισβολείς, αφού το μόνο που οι επόπτες μπορούν να κάνουν είναι να ενημερώνουν τις δασικές υπηρεσίες ή την αστυνομία, οι οποίοι είτε δεν έρχονται ποτέ είτε έρχονται με σημαντική καθυστέρηση. Το πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας παίρνει ανεξέλεγτες διαστάσεις την περίοδο της ξύλευσης όπου το Δασαρχείο Πατρών δίνει την άδεια για την κάλυψη οικιακών αναγκών σε κατοίκους της περιοχής. Αντ’ αυτού όμως έχουμε απόληψη τεραστίων ποσοτήτων ξυλείας η οποία πολλές φορές καταλήγει στο εμπόριο, αντί να καλύψει οικιακές ανάγκες», επισημαίνει η ΟΙΚΙΠΑ σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με αναφορές των εποπτών του Φορέα Διαχείρισης, το φαινόμενο έχει ενταθεί τους μήνες Δεκέμβριο 2011 και Ιανουάριο 2012 όπου η περίοδος ξύλευσης έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός χλωρών δένδρων Κουκουναριάς, Χαλεπίου πεύκης και Βελανιδιάς να απομακρύνονται.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια