Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό της Ευρώπης.

 
Την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της Ευρώπης, και ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η αυστριακή εταιρεία Activ Solar GmbH.

Πρόκειται για φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στο Perovo της Κριμαίας (στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας) το κόστος του οποίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ήταν περίπου 300 εκατ. ευρώ ($ 387.000.000), το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων καλύφθηκε μέσω χρηματοδότησης από τις ρωσικές τράπεζες OJSC VTB Bank (VTBR) και Sberbank of Russia (SBER).
Το πάρκο αποτελείται από 440.000 κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πάνελ από τέσσερις διαφορετικούς προμηθευτές και έχει έκταση 200 εκταρίων.
Μόλις συνδεθεί με το δίκτυο, θα παράγει φορτίο αιχμής το οποίο θα είναι αρκετό για την κάλυψη των ηλεκρτικών αναγκών της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
«Έχουμε ολοκληρώσει ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά έργα ανά τον κόσμο, επιτυγχάνοντας μια πρωτοποριακή χρηματοδότηση», δήλωσε ο CEO της εταιρίας, Kaveh Ertefai, προσθέτοντας ότι η διαθεσιμότητα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης είναι εξαιρετικά «σφιχτή».
Όπως επεσήμανε ο Ertefai, παρόλο που οι ταρίφες στην Ουκρανία είναι υψηλότερες απ’ ό,τι στις περισσότερες αγορές, το κόστος χρηματοδότησης είναι πολύ υψηλότερο, λόγω του επιχειρηματικού κινδύνου που ενέχει η επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα.
Σημειώνεται ότι η Ουκρανία επιδιώκει να αυξήσει τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα και να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα έχει καθιερώσει σταθερό feed-in tariff έως το 2030 ύψους 0,46 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τα φωτοβολταϊκά έργα μεγάλης κλίμακας. 
ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.energyonline.gr

Σχόλια