Πρόστιμο 18,2 δισ. στη Chevron για ρύπανση στον Αμαζόνιο.


 
Την απόφαση βάσει της οποίας η Chevron υποχρεούται να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 18,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ρύπανση στον Αμαζόνιο, επικύρωσε σήμερα εφετείο του Εκουαδόρ.
Η Chevron χαρακτήρισε την απόφαση παράνομη και έκανε λόγο για απάτη.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνει ότι η απόφαση είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφθοράς στη δικαστική εξουσία του Εκουαδόρ, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για δικαίωση.
Η απόφαση θεωρείται σταθμός για την πολυετή δικαστική διαμάχη Chevron – Εκουαδόρ, που ξεκίνησε μετά από μήνυση που υπέβαλαν 30.000 πολίτες.
Η Texaco, που εξαγοράστηκε από τη Chevron το 2001 κατηγορούνταν για απόρριψη τοξικών υλικών στη ζούγκλα του Αμαζονίου στο Εκουαδόρ.
Σύμφωνα με τους αυτόχθονες του Εκουαδόρ, η Texaco είχε απορρίψει στο δάσος του Αμαζονίου περισσότερα από 68 δισεκατομμύρια λίτρα τοξικών υλικών.
Η Chevron πάντως υποστηρίζει ότι η Texaco δαπάνησε 40 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις απορρύπανσης, ενώ το 1998 υπέγραψε συμφωνία με το Εκουαδόρ με την οποία απαλλάχθηκε από οποιαδήποτε άλλη ευθύνη.
ANΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια