«Δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε το ραδιενεργό νερό, το ρίχνουμε στη θάλασσα».

Το ενδεχόμενο να διοχετεύσει ακόμη και τον Μάρτιο, στον ωκεανό, νερό που είναι πλέον ελαφρά ραδιενεργό μετά τον καθαρισμό του στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εξετάζει η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από οργανώσεις αλιέων.

Σύμφωνα με την Tepco, έχει ήδη προκύψει σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης και κυρίως αποθήκευσης του νερού που προέρχεται από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα και έχει ήδη καθαριστεί εξαιτίας μεγάλης εισροής νερού από το έδαφος.


«Θα θέλαμε να αυξήσουμε τις δεξαμενές προκειμένου να φιλοξενήσουμε τις ποσότητες του νερού, αλλά θα είναι δύσκολο να κάνουμε κάτι τέτοιο επ' αόριστον», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Tepco, Γιουνίτσι Ματσουμότο. Τόνισε μάλιστα ότι το μέγιστο των δυνατοτήτων αποθήκευσης στη μονάδα (περίπου 155 χιλιάδες τόνοι) υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί γύρω στον Μάρτιο.

Εξάλλου η Tepco σχεδιάζει να εξετάσει τρόπους διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων και να παρουσιάσει τις προτάσεις της στην αντίστοιχη κρατική υπηρεσία. Ταυτόχρονα, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπός της, προτεραιότητα αποτελεί η εξεύρεση τρόπου να περιοριστεί η εισροή νερού από το έδαφος στις εγκαταστάσεις του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου.

Η ιαπωνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει 13 έως και 19 δισεκατομμύρια δολάρια στην Tepco, προχωρώντας σε μια ντε φάκτο κρατικοποίηση της διαχειρίστριας εταιρείας της μονάδας στη Φουκουσίμα, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το μέλλον της Tepco ως ανεξάρτητης εταιρείας έχει τεθεί εν αμφιβόλω, αφότου ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε έπληξαν την περιοχή τον περασμένο Μάρτιο, προκαλώντας τη σοβαρότερη πυρηνική κρίση της τελευταίας 25ετίας και δημιουργώντας ανοιχτές υποχρεώσεις για τεράστιες αποζημιώσεις και υψηλότατο κόστος καθαρισμού.

Σχόλια