Προκαταρκτική συμφωνία στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής.

Την εύρεση της «χρυσής τομής» όσον αφορά στα μέτρα που θα προβλέπει η νέα συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων χωρών, η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο , ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ο πρόεδρος της διάσκεψης του Ο.Η.Ε. για το Κλίμα, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Παρά τις αντιδράσεις της Κίνας και της Ινδίας, οι εκπρόσωποι των 194 χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη, συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής συμφωνίας η οποία θα προβλέπει το ίδιο νομικό καθεστώς για όλα τα κράτη του πλανήτη όσον αφορά στον έλεγχο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η νέα συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2020. Με την ισχύουσα συμφωνία (Πρωτόκολλο του Κιότο) μόνο οι ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες δεσμεύονταν νομικά για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με το Reuters, η ισχύς αυτού του Πρωτοκόλλου θα επεκταθεί για άλλα πέντε χρόνια (έληγε το 2012) και θα συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά την Κίνα και την Ινδία κάτω από το ίδιο νομικό πλαίσιο.

Ωστόσο, αυτό που μένει να καθοριστεί είναι το κατά πόσο θα ισχυούν όλες οι διατάξεις για τις δύο ταχύτατα ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια