Δράσεις για «πράσινα πανεπιστήμια».


H εισαγωγή στα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων αντικειμένων για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη μελετάται από τα ιδρύματα, όπως επισήμαναν οι πρυτάνεις τους στην ημερίδα που οργανώθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι τα πανεπιστήμια αρχίζουν δράσεις για ένα «πράσινο πανεπιστήμιο» σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, αλλά και αξιοποίησης των φυσικών τους πόρων.
Όπως είπε η αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Τ. Μοροπούλου, «με δράσεις σαν αυτή υπερασπιζόμαστε σήμερα δημόσιο πανεπιστήμιο γιατί μαζί με την ανάπτυξη απειλείται και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν μόνο τεχνογνωσία, έχουν και φωνή. Γι' αυτό πρέπει να ανοίξει σχετικός διάλογος με την κοινωνία».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, θύμισε τις κινηματογραφικές αναφορές στο ανθρώπινο είδος ως ένα ιό που πολλαπλασιάζεται και καταστρέφει τον πλανήτη, ενώ ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλος, τόνισε ότι «τα πανεπιστήμια μπορούν να αξιοποιήσουν διεξόδους που προσφέρει η πράσινη ανάπτυξη και να αυτοσυντηρηθούν». Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γ. Παναγιωτάκης, επισήμανε: «Το ζήτημα της αειφορου ανάπτυξης, είναι ζήτημα πολιτιστικό, πολιτικό αλλά και ιδεολογικό».
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια