Δηλητηριώδες φίδι δύο χιλιομέτρων.


Έλεγα λοιπόν ότι οι Έλληνες τελικά είμαστε ωραίοι, πολύ ωραίοι, ένας free λαός που λατρεύουμε την ανεξαρτησία, επαναλαμβάνοντας την αρχή «η κρίση θέλει καλοπέραση»! Αν επιχειρούσαμε να σχηματοποιήσουμε τη σχέση ελληνική καλοπέραση-περιβάλλον ξέρετε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα;
Τοποθετώντας στη σειρά τα αποτσίγαρά που πετάμε σε ακτές θα σχηματιζότανε ένα «φίδι» νικοτίνης μήκους άνω των 2 χιλιομέτρων! Επίσης ας μη ξεχνάμε και 12.500 πλαστικά μπουκαλάκια που διακοσμούν τις ακτές μας μετά την χρήση τους.
Οι παραπάνω αριθμοί έχουν υπολογιστεί από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA που συντόνισε -όπως κάνει τα τελευταία 20 χρόνια- μια γιγαντιαία επιχείρηση καθαρισμού 67 ελληνικών περιοχών και βυθών από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Συνολικά «επιστρατεύθηκαν» 2.600 εθελοντές, μέλη και στελέχη της HELMEPA, μικρά παιδιά και νέοι, 144 δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί,  εκπρόσωποι ΟΤΑ, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων και ναυτικών ομίλων, δύτες και απλοί πολίτες με παρότρυνση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Κατά την εξόρμησή τους σε παραλίες, λιμάνια, λίμνες και βυθό, οι εθελοντές κάλυψαν συνολική απόσταση μήκους 62 χιλιομέτρων, συλλέγοντας και καταγράφοντας σχολαστικά πάνω από 12 τόνους σκουπιδιών, για να τα στείλουν στο ένα και μοναδικό μέρος που τους αρμόζει: τους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης.
Το «top ten» των πολυπληθέστερων απορριμμάτων φαίνεται στον παρακάτω πίνακα με τα αποτσίγαρα να αναδεικνύονται για άλλη μια φορά πρώτα σε αριθμό. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν πλαστικά μπουκάλια, καλαμάκια, καπάκια και αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών.
Τα 10 πολυπληθέστερα σκουπίδια στις ελληνικές ακτές το 2011 Αριθμός Ποσοστό
Αποτσίγαρα 101.202 59,9%
Πλαστικά μπουκάλια 12.562 7,4%
Καλαμάκια 11.365 6,7%
Καπάκια 10.757 6,4%
Αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών/ποτών 6.718 4,0%
Πλαστικές σακούλες 6.350 3,8%
Συσκευασίες τροφίμων 3.075 1,8%
Γυάλινα μπουκάλια 2.423 1,4%
Χάρτινες σακούλες 2.287 1,4%
Ποτήρια, πιάτα, πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια 2.011 1,2%
ΣΥΝΟΛΟ 158.750 93,9%
Όπως φαίνεται ότι 1 στα 3 απορρίμματα προέρχονται από ψυχαγωγικές και άλλες παράκτιες δραστηριότητες, ενώ θαλάσσιες δραστηριότητες (αλιεία, σκάφη αναψυχής κ.λ.π.) φαίνεται να συνεισφέρουν λιγότερο από 2,5%. Χαμηλό, αλλά διόλου αμελητέο αν λάβουμε υπόψη τον όγκο αυτής της κατηγορίας απορριμμάτων και την περιβαλλοντική επιβάρυνση και αισθητική όχληση που προκαλούν, είναι το ποσοστό που προέρχεται από αποθέσεις άχρηστων αντικειμένων όπως οικιακές συσκευές, λάστιχα, εξαρτήματα αυτοκινήτων κ.ά. Από τα αποτελέσματα συμπεραίνουμε πως το πρόβλημα των στερεών απορριμμάτων όχι μόνο δεν περιορίζεται τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά ταλανίζει και απειλεί τα σπάνιου πλούτου και ομορφιάς θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα της πατρίδας μας, αλλά και παγκοσμίως.
Αναλογιζόμενοι οι ένοχοι ότι χρόνος αποσύνθεσης του πλαστικού αγγίζει έως και τα 200 χρόνια ενώ η δική τους -«αποσύνθεση»- διαρκεί πολύ λιγότερο, δεν μπορούν να αντιληφθούν τις συνέπειες του «ζήσε το σήμερα και άσε το αύριο»..
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.protagon.gr

Σχόλια