Πάνω από 200 είδη φυτών και ζώων ακαλύφθηκαν στον ποταμό Μεκόνγκ.

Διακόσια και πλέον είδη εντοπίστηκαν το 2010 στον ποταμό Μεκόνγκ,  όπως καταγράφουν στη νέα έκθεση του WWF, οι συντάκτες της οργάνωσης. Παράλληλα προειδοποιούν ότι η βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής είναι τόσο ευάλωτη που πολλά άλλα είδη είναι πιθανό να αφανιστούν πριν ανακαλυφθούν.
Η λίστα περιλαμβάνει κυρίως φυτά, αλλά και 28 ερπετά, επτά αμφίβια και μόλις ένα πτηνό. Τους ερευνητές εντυπωσίασε και μία θηλυκή σαύρα, η οποία αναπαράγεται κλωνοποιώντας τον εαυτό της, χωρίς να χρειάζεται να ζευγαρώσει με αρσενικό.
Το WWF προειδοποίησε ότι παρά τον εντυπωσιακό αριθμό και την ποικιλία των ζώων που εντοπίστηκαν πέρυσι και περιγράφονται στην έκθεση, η περιοχή - που περιλαμβάνει την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, τη Βιρμανία, το Βιετνάμ, το Λάος και την επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας- βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «κρίση αφανισμού».
«Εάν αυτές οι χώρες δεν αρχίσουν να βλέπουν τη βιολογική ποικιλότητα ως κάτι που πρέπει να εκτιμάται και να προστατεύτεται, κινδυνεύουμε να χάσουμε άγριες περιοχές και άγρια είδη με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς» επισημαίνει η εκπρόσωπος της οργάνωσης Σάρα Μπλέιντεν.
«Οι κυβερνήσεις του Μεκόνγκ θα πρέπει να πάψουν να σκέπτονται την προστασία της βιοποικιλότητας ως δαπάνη και να την αναγνωρίσουν ως επένδυση προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητά της», γράφει σε επιστολή του ο αρμόδιος διευθυντής της οργάνωσης Στιούαρτ Τσάπμαν.
Παρά τους περιορισμούς, το εμπόριο άγριων ζώων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα είδη του Μεκόνγκ, ορισμένα από τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα πολύτιμα καθώς μέλη τους χρησιμοποιούνται ως συστατικά φαρμάκων.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Σχόλια