«Εξαφανίζονται» οι παγετώνες των Ιμαλαΐων – 1η επιστημονική επιβεβαίωση.


Κατά 1/5 συρρικνώθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια οι παγετώνες στα Ιμαλάια, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης των Βουνών (ICIMOD), που παρουσιάστηκε την Κυριακή στη Σύνοδο του Ντέρμπαν.

Όπως προέκυψε, και οι 10 παγετώνες των Ιμαλαΐων που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της τριετούς έρευνας συρρικνώνονται, με τη μεγαλύτερη απώλεια πάγου να καταγράφεται την τριετία 2002 με 2005.
Τα τελευταία 30 χρόνια οι παγετώνες του Νεπάλ υποχώρησαν κατά 21% και οι παγετώνες του Μπουτάν κατά 22%.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, που παρέχει τροφή και ενέργεια σε 1,3 δισ. ανθρώπους, θα είναι καταστροφικές.
Άλλος ένας μεγάλος κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής είναι ότι με το λιώσιμο των πάγων σχηματίζονται τεράστιες λίμνες, που ενδέχεται να πλημμυρίσουν, με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να ξεχυθούν στις κοινότητες στους πρόποδες των Ιμαλαΐων.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μάλιστα αναφέρονται στα Ιμαλάια ως τον «τρίτο πόλο» και επισημαίνουν ότι το λιώσιμο των παγετώνων στην περιοχή ενδέχεται να γίνει η κυριότερη αιτία ανόδου της στάθμης των θαλασσών, μετά το νότιο και τον βόρειο πόλο.
Η έρευνα επιβεβαιώνει επίσημα ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων λιώνουν και διεξήχθη μετά τη δημοσίευση επιστημονικής μελέτης το 2007, η οποία υποστηρίζει ότι μέχρι το 2035 οι παγετώνες στην περιοχή θα εξαφανιστούν.
Σημειώνεται ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων ξεπερνούν συνολικά τις 50.000 και τροφοδοτούν με νερό τούς οκτώ μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια