Αιολική Ενέργεια: τα ορυκτά καύσιμα υπονομεύουν τις ΑΠΕ λέει η ΕΛΕΤΑΕΝ.


 
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε  χθες 8 Ιουνίου το ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας του Ανέμου στις 15 Ιουνίου 2011.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ γνωστοποίησε οι επενδύσεις αιολικών πάρκων που υλοποιούνται αυτή τη περίοδο αναμένεται να οδηγήσουν τη συνολική ισχύ των εγκαταστάσεων που θα συνδεθούν στο σύστημα το 2011 στα 350 MW, με συνολικό ύψος επενδύσεων άνω των 500 εκατομμυρίων Ευρώ).

Από την άλλη πλευρά η ΕΛΕΤΕΑΝ αναφέρθηκε στα προβλήματα που ανακύπτουν στον κλάδο της αιολικής ενέργειας εξαιτίας της κρίσης που πλήττει τη χώρα και υποστήριξε πως οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων διαδίδουν πως οι ΑΠΕ είναι ένα είδος «ακριβής» ανάπτυξης που δεν μπορεί να προωθείται εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Παράλληλα, η ΕΛΕΤΑΕΝ κατέθεσε τις εξής προτάσεις προς την κυβέρνηση για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα:
1. Να υπάρχει επαρκής εγγύηση των συμβάσεων πώλησης ενέργειας και ορθή αποτίμηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ που σήμερα είναι τεχνητά υπερτιμημένο σε βάρος των καταναλωτών και των ΑΠΕ
2. Να αναλάβει η Υπηρεσία ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ την εξουσία και αρμοδιότητα για την ενιαία εφαρμογή και ερμηνεία όλων των επιμέρους νομοθεσιών και διαδικασιών που εμπλέκουν τις ΑΠΕ και να επιλυθούν τα χρόνια και γνωστά προβλήματα της αδειοδοτικής διαδικασίας
3. Να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να εφαρμοσθεί τίμιος και διαφανής ανταγωνισμός καυσίμων και μορφών ενέργειας
4. Να αλλάξει ριζικά ο τρόπος σχεδιασμού και ανάπτυξης των υποδομών και του συμβατικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής ώστε να υποστηριχθεί η μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ
5. Να προωθηθούν οι μικρές ανεμογεννήτριες ώστε ο κάθε πολίτης να απολαύσει τα οφέλη της αιολικής ενέργειας
6. Να εκτελεστούν εκτενή και μόνιμα προγράμματα ενημέρωσης για τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση, τα στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την απόδοση του 1% του τζίρου των αιολικών πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές.
Όσον αφορά στις εκδηλώσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ ενόψει της Παγκόσμια Ημέρας του Ανέμου ολοκληρώθηκε  2ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5×5 και η Τρίγλωσση Παιδική Θεατρική παράσταση για το Περιβάλλον που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται ως εξής:
1. Από το Σάββατο 11/6 έως Τετάρτη 15/6 θα λειτουργούν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αθήνα) οι εκθέσεις με τις φωτογραφίες και τις παιδικές ζωγραφιές του διαγωνισμού της ΕΛΕΤΑΕΝ με θέμα την Αιολική Ενέργεια. Επίσης, η έκθεση γραμματοσήμων από όλο τον κόσμο με θέμα τις ανεμογεννήτριες και τους ανεμόμυλους.
Την Κυριακή 12/6, ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των νικητών.
2. Την Τρίτη 14/6 από το μεσημέρι και μετά και την Τετάρτη 15/6, θα στηθεί μια πραγματική ανεμογεννήτρια (άτρακτος) Vestas 3 ΜW στο χώρο της πλατείας μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο.
3. Την Τετάρτη 15/6 η ΕΛΕΤΑΕΝ θα βρίσκεται στο Ζάππειο, στο χώρο της εισόδου από Λεωφόρο Αμαλίας που οδηγεί προς το κεντρικό Μέγαρο με ενημερωτικό υλικό και παιδικά παιχνίδια και θεατρικά δρώμενα. Η ΟΜΑΔΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ, ΦΤΟΥΞΕΛΕΦΤΕΡΙΑ από τις 11.00 έως 13.00 θα πραγματοποιήσει παράσταση αφιερωμένη στα παιδιά.
Θα υλοποιηθούν 3 ή 4 υποενότητες της παράστασης «Παίζουμε Περιβάλλον;».
Πιο συγκεκριμένα, κάθε τάξη – ομάδα παιδιών (μέγιστος αριθμός 30 άτομα) θα πραγματοποιήσει μια από τις υποενότητες του προγράμματος που θα έχει διάρκεια 30 λεπτά. Το προγράμματα αυτά είναι διαδραστικά και κατά τη διάρκεια τους τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν κατασκευές που θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν καλύτερα τη σημασία του νερού, της γης, του ανέμου και γενικότερα του περιβάλλοντος.
Ο Πρόεδρος τους ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου δήλωσε σχετικά:
«Η Αιολική Ενέργεια είναι μια από τις ελάχιστες επιλογές που διαθέτει η χώρα μας για ανάπτυξη και έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου 15 Ιουνίου 2011 απευθυνόμαστε στην Πολιτεία και την καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει αποφάσεις, συγκεκριμένες και σαφείς, σύμφωνα με τους 6 άξονες πολιτικής παρέμβασης που θέσαμε. Αποφάσεις για την ανάπτυξη και το περιβάλλον.
Απευθυνόμαστε επίσης στην επόμενη γενιά. Στα παιδιά. Αυτά είναι το μέλλον και θέλουμε να τα φέρουμε κοντά μας. Να τους εξηγήσουμε τα οφέλη της αιολικής ενέργεια, τα οφέλη από ένα καθαρό περιβάλλον, να παίξουμε και να ψυχαγωγηθούμε μαζί τους. Αυτή τη χρονιά ‘‘Παίζουμε Άνεμο’’!»
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια