Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στο έλεος της υπερθέρμανσης.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο, ζει σε περιοχές που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο Σάο Πάολο.


«Για πολλούς φτωχούς ανθρώπους που ζουν σε πόλεις, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις είναι ήδη κάτι το συνηθισμένο. Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει την κατάσταση» δήλωσε ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρόεδρος της παγκόσμιας τράπεζας σε ανακοίνωσή του, μία μέρα πριν από τη διάσκεψη με θέμα το κλίμα. Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Σάο Πάολο και θα συμμετέχουν σαράντα μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, η Βαρκελώνη, η Τζακάρτα, το Μεξικό, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Οι ευάλωτες περιοχές οι οποίες πλήττονται από κατολισθήσεις, πλημμύρες και μεγάλη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, είναι αυτές που έχουν και τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε υποδομές και υπηρεσίες» επισημαίνει ο κ. Ζέλικ, προσθέτοντας ότι «οι πόλεις αυτές έχουν ανάγκη αστικού σχεδιασμού και διοίκησης. Είναι ένα τεράστιο στοίχημα που απαιτεί τη συνεργασία τοπικών, εθνικών και διεθνών αρχών, αλλά και σημαντική οικονομική υποστήριξη».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη, στο Σάο Πάολο για τη διάσκεψη, της οποίας θα προεδρεύσει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάρκ Μπλούμπεργκ. Ειδική εισήγηση για τον αστικό σχεδιασμό, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, θα κάνει ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπιλ Κλίντον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σαράντα πόλεις που λαμβάνουν μέρος στη διάσκεψη έχουν συνολικό πληθυσμό που αγγίζει τα τριακόσια εκατομμύρια, ενώ παράγουν το 10% των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια