Φρούτα και ξηροί καρποί κινδυνεύουν από την άνοδο της θερμοκρασίας.


Διάφορα γνωστά φρούτα και ξηροί καρποί, όπως τα κεράσια και τα φιστίκια, θα αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες δυσκολίες στις εύκρατες περιοχές, ιδιαίτερα γύρω από τη Μεσόγειο, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό θα ασκήσει σοβαρές πιέσεις στους παραγωγούς, που δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές από την Κένυα, τη Βρετανία και τις Η.Π.Α., που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «PLoS ONE», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμούν ότι, ακόμα και αν ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης, η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής θα είναι αρκετά σοβαρή και θα δημιουργήσει «πονοκεφάλους» στον κλάδο των φρούτων και ξηρών καρπών, που κάνει τζίρο περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Τα δέντρα στις εύκρατες περιοχές (στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα) εξελίχτηκαν έτσι ώστε να χρειάζονται μια κρύα χειμερινή περίοδο, προκειμένου να μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν την άνοιξη. Όμως, ειδικά στις πιο θερμές εύκρατες περιοχές (στις οποίες ανήκει και η Μεσόγειος, δηλαδή ο ευρωπαϊκός Νότος, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή), όπου ήδη ο χειμώνας γίνεται όλο και πιο θερμός, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας μέσα στο έτος, λόγω της κλιματικής αλλαγής, επιδεινώνει τις πιέσεις στις καλλιέργειες.

Οι ερευνητές καλούν τους γεωργούς να συνειδητοποιήσουν ότι τα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή, σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, ιδίως επειδή στην πρώτη περίπτωση απαιτούνται μακρόχρονες επενδύσεις για το φύτεμα δέντρων, που δεσμεύουν τους καλλιεργητές περισσότερο.

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν μια διαχρονική πτώση στις αποδόσεις των οπωροφόρων δέντρων διεθνώς και αναφέρουν ότι το πόσο μεγάλη θα είναι η κατά τόπους μελλοντική επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα. Κυρίως, καλούν τους γεωργούς να «ξυπνήσουν», να συνειδητοποιήσουν τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και να φροντίσουν να κάνουν προσαρμογές στις καλλιέργειές τους, π.χ. να φυτέψουν ποικιλίες που αντέχουν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

«Αν οι αγρότες πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκαναν οι παππούδες τους, τότε θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα» δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Άικ Λούεντελινγκ του Παγκόσμιου Αγροδασικού Κέντρου στο Ναϊρόμπι.

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται να έχει μικρότερες επιπτώσεις στις ψυχρότερες εύκρατες περιοχές. Από την άλλη, οι πιο θερμές ζώνες στις εύκρατες περιοχές, όπως επισημαίνεται, «ήδη βρίσκονται στο όριο του να μην έχουν αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να εξασφαλίσουν μια καλή παραγωγή φρούτων και ξηρών καρπών». Η συνέπεια είναι, κατά τη μελέτη, ότι σε αυτές τις περιοχές, όσο περνάνε τα χρόνια, η παραγωγικότητα των δέντρων θα μειώνεται. 
ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια