Επέκταση των αδειών εξόρυξης πετρελαίου δρομολογεί ο Ομπάμα.

Περισσότερες άδειες για την εκμετάλλευση πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού και στα ανοιχτά της Αλάσκας σκοπεύει να δώσει η αμερικανική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση από το εξωτερικό και να πιεστούν προς τα κάτω οι ήδη υψηλές τιμές στην εγχώρια αγορά.


Μιλώντας στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμα, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι θα επεκταθούν χρονικά οι άδειες άντλησης για τον Κόλπο του Μεξικού που πάγωσαν μετά την καταστροφική διαρροή στην εξέδρα της BP τον Απρίλιο του 2010. Επέκταση ενός έτους προγραμματίζεται και για τις άδειες στην Αλάσκα.

Έδωσε πάντως έμφαση στη διατήρηση των κανονισμών ασφάλειας παρά την αύξηση στην ποσότητα του πετρελαίου που εξορύσσεται.

Όπως διευκρίνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, τα μέτρα είναι εύλογα στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση, αλλά δεν πρόκειται να ρίξουν άμεσα τις ήδη υψηλές τιμές της βενζίνης προς τα κάτω, ένα πρόβλημα που σταδιακά εξελίσσεται σε ένα από τα πιεστικότερα για τον μέσο Αμερικανό.

Σχετικά με τα σχέδια για άντληση στον Ατλαντικό, στα ανοιχτά της Βιρτζίνιας, ο Μπ.Ομπάμα είπε ότι θα επιταχυνθούν οι σχετικές μελέτες, αν και η όποια πώληση μίας άδειας εξόρυξης δεν θα γίνει πριν το 2017.

Την εβδομάδα που πέρασε η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε δύο νόμους που επιταχύνουν τις διαδικασίες για την υπεράκτια άντληση πετρελαίου και επεκτείνουν τις ρυθμίσεις.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την αντίθεση του σε πολλές από τις ρυθμίσεις που ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο για άντληση σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Καθώς οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία, φαίνεται πιθανό ότι δεν θα εγκριθούν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για το άνοιγμα σε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, κάτι που μακροπρόθεσμα θα έριχνε τις τιμές και θα δημιουργούσε πολλές θέσεις εργασίας.

Οι τιμές της βενζίνης έχουν φτάσει σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ τα τέσσερα δολάρια το γαλόνι, που αντιστοιχεί με τις τρέχουσες ισοτιμίες σε περίπου 75 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Πρόσφατη δημοσκόπηση θεωρούσε μάλιστα το θέμα της ακρίβειας στα καύσιμα ένα από τα μεγαλύτερη οικονομικά προβλήματα που επηρεάζει την καθημερινότητα τους.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://news.in.gr

Σχόλια