Κοζλοντούϊ: ανακάλυψαν ρωγμές στον αντιδραστήρα 5.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων η είδηση για την ύπαρξη ρωγμών στον αντιδραστήρα 5 του Κοζλοντούι. Η Βουλγαρία επιμένει ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας και επιχειρεί να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα, στον απόηχο της πυρηνικής κρίσης που συνεχίζεται ακόμη στη Φουκουσίμα.

Τα «μηχανικά ελαττώματα» εντοπίστηκαν στη διάρκεια ελέγχου, θα αποκατασταθούν άμεσα και δεν επηρεάζουν το σχέδιο για την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα στις αρχές Ιουνίου, έσπευσαν να διευκρινίσουν Βούλγαροι αξιωματούχοι.

Εσωτερική διαρροή
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που μετέδωσε την είδηση, οι ρωγμές εντοπίστηκαν στα προστατευτικά περιβλήματα των 37 από τις 61 ράβδους ελέγχου του αντιδραστήρα. Ολες οι ράβδοι πρόκειται να αντικατασταθούν προληπτικά. Την περασμένη εβδομάδα τα επίπεδα ραδιενέργειας είχαν αυξηθεί μέσα στο κέλυφος του ίδιου αντιδραστήρα, όχι όμως και έξω από το κτίριο. Πέρυσι ένα ανάλογο περιστατικό στον αντιδραστήρα 6 είχε σημάνει επίσης συναγερμό, ενώ στο τέλος Απριλίου, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, διαπιστώθηκε αύξηση στα επίπεδα ραδιενεργού αερίου xenon (Χe 133).
Οι αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος 5 και 6 είναι σοβιετικής τεχνολογίας, κατασκευάστηκαν το 1987 και το 1991 αντίστοιχα και είναι οι μόνοι που λειτουργούν σήμερα στο Κοζλοντούι, το μοναδικό πυρηνικό σταθμό της γειτονικής χώρας. Οι τέσσερις υπόλοιποι αντιδραστήρες, παλαιότερης τεχνολογίας, τέθηκαν εκτός λειτουργίας, σε έναν από τους όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να δεχθεί τη Βουλγαρία στους κόλπους της το 2007. Ενδεικτικό είναι πάντως ότι παλαιότερη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας τους είχε κατατάξει στους 10 πιο επικίνδυνους αντιδραστήρες παγκοσμίως.
Η Βουλγαρία εξετάζει εδώ και χρόνια την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού κοντά στην πόλη Μπέλενε, ανατολικότερα του Κοζλοντούι, επίσης επάνω στον Δούναβη. Το καλοκαίρι του 2010 όμως η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παγώνει επʼ αόριστον τη σχεδιασμένη κατασκευή του λόγω της αβεβαιότητας για την απόσβεση της επένδυσης.

Τεστ αντοχής
Σε γενικές γραμμές οι Βούλγαροι φαίνεται ότι επιδοκιμάζουν την πυρηνική ενέργεια, ως μία φθηνή μορφή ενέργειας, καθώς το 48% τάσσεται υπέρ της και μόλις το 15% την αποδοκιμάζει. Με φόντο τον εφιάλτη της Φουκουσίμα, η Ε.Ε. σκοπεύει να υποβάλει σε «τεστ αντοχής» όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της γηραιάς ηπείρου προκειμένου να διαπιστώσει αν πληρούν τους κανονισμούς ασφαλείας. Οι υπεύθυνοι του Κοζλοντούι επιμένουν ότι το εργοστάσιο έχει υποστεί 25 εντατικούς ελέγχους τα τελευταία 12 χρόνια, ενώ οι 23 χιλιάδες περίπου κάτοικοι της πόλης, μίας από τις πλέον φτωχές περιοχές της Ευρώπης, ευελπιστούν επίσης ότι θα «αντέξει».
NΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Σχόλια