Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011

Νήσος Γυαλί: χάνεται το νησί της ελαφρόπετρας;

Η νήσος Γυαλί είναι ένα μικρό νησί ανάμεσα στη Νίσυρο και στη Κω, το οποίο έχει κηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους, λόγω της ύπαρξης δασών από κουμαριές και πεύκα. Αυτή η εικόνα όμως διατηρείται μόνο στο ένα τμήμα του νησιού, καθώς στο άλλο έχουν απομείνει δύο μεγάλοι κρατήρες λατομείων.
Το Γυαλί είναι πλούσιο σε ηφαιστειακά πετρώματα, κυρίως ελαφρόπετρα και περλίτη (φυσικό γυαλί) και η εξόρυξή τους συνεχίζεται αδιάκοπα εδώ και 20 χρόνια, με τις αναμενόμενες καταστροφικές συνέπειες.
Τον Οκτώβριο του 2010, εγκρίθηκε από τα υπουργεία Αλιείας, Περιβάλλοντος, Περιφερειακής Ανάπτυξης, και Πολιτισμού και Τουρισμού, η εκμετάλλευση ορυχείου κίσσηρη (ελαφρόπετρας) στο νησί. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι εξορυκτικές εργασίες απειλούν τη φυσική ομορφιά αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους, που τείνουν, όπως λένε, να χαθούν κάτω από τη σκόνη των εργοταξίων. Πρόκειται για ένα ζήτημα που τέθηκε στη Βουλή υπό μορφή ερώτησης προς τα αρμόδια υπουργεία.
«Είναι ένα πολύπλοκο θέμα που αφόρα και άλλα υπουργεία», δήλωσε στο tvxs.gr ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Ιωάννης Διαμαντίδης για το ζήτημα της καταστροφής της νήσου. Ο κος Διαμαντίδης δεν θέλησε να προσθέσει τίποτα περισσότερο, παραπέμποντας στην επίσημη απάντηση που απέστειλε στην Βουλή.
Σύμφωνα με αυτή, έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στο Λιμενικό Σταθμό Νισύρου για τον αυστηρό έλεγχο της δραστηριότητας του ορυχείου, αλλά και της συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία των μεταλλευτικών εταιρειών ΛΑΒΑ Μεταλλευτική και Λατομική ΑΕ και Περλίτες Αιγαίου ΑΕ που δραστηριοποιούνται στο Γυαλί.
Οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού, όμως, ανησυχούν για την τήρηση των οδηγιών. Και φοβούνται ότι ένα ακόμα διαμάντι του Αιγαίου χάνεται στο βωμό της εκμετάλλευσης. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ