Ανησυχητικά υψηλός αριθμός νεκρών δελφινιών στον Κόλπο του Μεξικού.

Τη σχέση μεταξύ του θανάτου σχεδόν 90 δελφινιών και της τεράστιας πετρελαιοκηλίδας της BP στον Κόλπο του Μεξικού ερευνούν επιστήμονες.
Από τις αρχές του έτους, 87 δελφίνια έχουν ξεβραστεί στις ακτές της Λουισιάνα, της Αλαμπάμα, του Μισισιπί και κατά μήκος των ακτών της Φλόριντα, σύμφωνα με την Κιμ Αμεντόλα, εκπρόσωπο της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεάνειας Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.
Πρόκειται για έναν αριθμό κατά 12 φορές μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα επίπεδα της εποχής. Σαράντα έξι από τα συνολικά 87 δελφίνια ήταν βρέφη ή γεννημένα νεκρά.
Οι παράκτιες περιοχές βίωσαν τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις από την τραγωδία που έλαβε χώρα στην πλατφόρμα της BP, όπου από την έκρηξη που σημειώθηκε 4,9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου χύθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού.
Έντονοι φόβοι είχαν εκφραστεί ότι η έκθεση σε τοξίνες εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας της BP θα επηρέαζε την περίοδο τοκετού, προκαλώντας αποβολές. Ωστόσο, επιστήμονες του εργαστηρίου Dauphin Island στην Αλαμπάμα θεωρούν ότι τα δελφίνια ενδέχεται να βιώνουν συσσωρευμένο στρες εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας, ασθένειες όπως κάποιας μορφής ιλαρά ή εξαιρετικά παγωμένα ρεύματα νερού από τον Μισισιπί, τα οποία μειώνουν τις αντιστάσεις τους.
«Η πετρελαιοκηλίδα είναι ο πιο προφανής λόγος που έχουμε τώρα, αλλά υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλοί άλλοι παράγοντες και εγώ καταλήγω πως τελικά είναι η επίπτωση όλου του συσσωρευμένου στρες στο οποίο έχει υποβληθεί ο πληθυσμός των δελφινιών τα τελευταία χρόνια», δηλώνει ο Τζορτζ Κρόζερ, διευθυντής του εργαστηρίου.
Επιπλέον, μια μείωση στον πληθυσμό των καρχαριών στον Κόλπο του Μεξικού ενδέχεται να επιτρέπει σε περισσότερα νεκρά δελφίνια να ξεβράζονται στις ακτές, καθώς δεν τρώγονται από τους καρχαρίες στη θάλασσα πρόσθεσε.
Στα νεκρά δελφίνια πραγματοποιούνται εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί έκθεσή τους στις τοξίνες που σχετίζεται με την πετρελαιοκηλίδα της BP. «Τώρα, τίποτα δεν αποκλείεται – χημικά, βιολογικά αίτια... ακόμη κι ο κρύος καιρός», τονίζει αξιωματούχος του Το Ινστιτούτου Ερευνών για τα Θαλάσσια Θηλαστικά.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Σχόλια