«Πράσινο φως» για το φράγμα στην Πύλη Τρικάλων.


 
Θετική είναι η γνωμάτευση του υπουργείου Περιβάλλοντος  στην προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη του φράγματος Πύλης Τρικάλων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έρευνας».
Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία φράγματος επί του Πορταϊκού και τα απαραίτητα συνοδά έργα, συμπεριλαμβανομένων των περιμετρικών οδών που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα τμήματα από Πύλη προς Ελάτη, Ροπωτό και Στουρναραίικα που θα κατακλυσθούν.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το έργο αποσκοπεί κυρίως στην κάλυψη τμήματος των αρδευτικών αναγκών του Νομού Τρικάλων, εμβαδού περί τα 80.000 έως 100.000 στρέμματα στις περιοχές των δημοτικών ενοτήτων Τρικκαίων, Πύλης, Μεγάλων Καλυβίων, Γόμφων και Εστιαιώτιδας.
Επίσης,  το έργο αποσκοπεί στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος με εγκατάσταση μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού ολικής ισχύος 6MW.
Σύμφωνα με την απόφαση, το φράγμα θα κατασκευαστεί σε θέση επί των διοικητικών ορίων των δήμων Πύλης και Μουζακίου.
Ο άξονας του φράγματος θα τοποθετηθεί σε φυσικό στενωπό του Πορταϊκού.
Ο ταμιευτήρας του φράγματος στην ανώτατη στάθμη πλημμύρας θα εκτείνεται κατά μήκος 3,8 χιλιομέτρων, ενώ θα κατακλύσει τμήμα του οικισμού Λογγιές στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Ροπωτού.
Το μεγαλύτερο τμήμα του ταμιευτήρα θα είναι εντός της δημοτικής ενότητας Πύλης με μικρά τμήματά του, να εισέρχονται εντός του δήμου Μουζακίου και της δημοτικής ενότητας Πινδέων.
Μπορεί η γνωμάτευση για τη μελέτη του έργου να είναι θετική από το Υπουργείο, ωστόσο ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Κουφογάζος εμφανίζεται συγκρατημένος για τις προοπτικές του έργου, λόγω του μεγάλου κόστους των συνοδών έργων.
Όπως τόνισε, το κόστος αυτών (δρόμοι που θα κατακλυσθούν κλπ) είναι ίσο, ίσως και μεγαλύτερο από το κόστος κατασκευής του φράγματος.
Συνεπώς, η υλοποίησή του, περνάει από την οικονομική στενωπό της κρίσης που δύσκολα θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια