Τόνοι σκουπιδιών απειλούν το Αιγαίο.

Τεράστια απειλή για το παράκτιο οικοσύστημα της Άνδρου και τα θαλάσσια οικοσυστήματα του Αιγαίου αποτελεί η εκτεταμένη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στην περιοχή Στρόφυλα Άνδρου μετά από την αποκόλληση και κατολίσθηση παράνομης χωματερής από ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 29-30/1/2011 και 4-5/2/2011.


Οι έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου μήνα έφεραν στην επιφάνεια με τον πιο εμφατικό και, ταυτόχρονα, τραγικό τρόπο ένα χρόνιο έγκλημα που εξελίσσεται στη Σταυροπέδα της Άνδρου από τη δεκαετία του 1970. Τόνοι πλαστικού και άλλων απορριμμάτων παρασύρθηκαν από την παράνομη χωματερή που βρίσκεται στην περιοχή και έθαψαν εξ ολοκλήρου την παραλία του Σχοινιά και μέρος της θάλασσας, σε ακτίνα 200 μέτρων. Σε μία προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης το Λιμενικό Σώμα τοποθέτησε πλωτό φράγμα, το οποίο ωστόσο έχει καταστραφεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και έχει παρασυρθεί από τα θαλάσσια ρεύματα.

Η συγκεκριμένη χωματερή λειτουργεί παράνομα στην περιοχή της Σταυροπέδας, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Στρόφυλα - Σταυροπέδας - Αγίου Γεωργίου Παντουκίων, σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τον νεολιθικό οικισμό του Στρόφυλα (4.500 - 3.500 π. Χ.).
Αν και με απόφαση του ΣτΕ (293/2010) απαγορεύεται η ρίψη σκουπιδιών εντός του αρχαιολογικού χώρου, η παράνομη πρακτική απόθεσης απορριμμάτων στον συγκεκριμένο χώρο συνεχιζόταν μέχρι πρόσφατα.

Πέραν του ότι η συγκεκριμένη κατάσταση πλήττει βάναυσα κάθε έννοια ευνομούμενου κράτους και προσβάλει την πολιτιστική μας κληρονομιά, συνιστά τεράστια πηγή κινδύνου για τη δημόσια υγεία και μόνιμη πηγή ρύπανσης τόσο για το παράκτιο οικοσύστημα της περιοχής όσο και για τα θαλάσσια οικοσυστήματα του Αιγαίου με τη μεταφορά τόνων πλαστικού μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων.

Το Αρχιπέλαγος έχει ενημερώσει την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου και έχει ζητήσει την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, τονίζοντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η οικολογική καταστροφή για την περιοχή και τα θαλάσσια οικοσυστήματα θα είναι μη αναστρέψιμη λόγω των δεκάδων τόνων πλαστικού και άλλων απορριμμάτων που εισέρχονται καθημερινά στη θάλασσα.

Παρακολουθούμε το ζήτημα στενά και αναμένουμε την κατεπείγουσα κινητοποίηση όλων των μηχανισμών που θα οδηγήσουν σε αποκατάσταση της περιοχής, ενώ παράλληλα προωθούμε άμεσα την υπόθεση και στα αρμόδια κοινοτικά όργανα.


Θοδωρής Τσιμπίδης
Διευθυντής Αρχιπελάγους Ι.Θ.Π 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια