Πάρκο Πρεσπών: σχέδιο για την προστασία του.


 
Νομοσχέδιο για τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Αλβανία και ΠΓΔΜ που αφορά τη δημιουργία δεσμευτικού πλαισίου για την προστασία του Πάρκου Πρεσπών έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Έργων του υπουργείου Περιβάλλοντος που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η συμφωνία θα ενεργοποιηθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισής της από ΕΕ, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο.
Όπως σπεύδει να υπενθυμίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, βασικός σκοπός της συμφωνίας που υπεγράφη είναι η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των τριών όμορων χωρών, βάσει των σύγχρονων διεθνών κατευθύνσεων για την προστασία της φύσης, τη διαχείριση των υδάτων και την αειφόρο ανάπτυξη. Η συμμετοχή της ΕΕ, αποτελεί μια επιπλέον εγγύηση για τη συνέχιση της απρόσκοπτης συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και ενισχύει τις δυνατότητες εξασφάλισης οικονομικής υποστήριξης μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.
Ως προς τα θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων, όπως διευκρινίζεται επίσης στο έγγραφο, η συμφωνία «θεσμοθετεί», την τριμερή συνεργασία στη λεκάνη απορροής των Πρεσπών, προβλέποντας την εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου βάσει της αρχής της «διασυνοριακότητας» σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Παράλληλα, δίνει στη χώρα μας τη δυνατότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες και να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια