«Φουσκώνει» η Μεσόγειος.

Η στάθμη της Μεσο-γείου από το 1943 ανέβαινε κατά 1-1,5 χιλιοστό τον χρόνο, όμως ο ρυθμός αυτός αυξήθηκε σταδιακά, με αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία η στάθμη να ανέβει κατά 20 εκατοστά συνολικά
Η στάθμη της Μεσογείου από το 1943 ανέβαινε κατά 1-1,5 χιλιοστό τον χρόνο, όμως ο ρυθμός αυτός αυξήθηκε σταδιακά, με αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία η στάθμη να ανέβει κατά 20 εκατοστά συνολικά
Οπως φαίνεται από την έκθεση του Ισπανικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας και του Ισπανικού Ιδρύματος Επιστήμης και Τεχνολογίας (FE-CYT), με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή στην Ισπανική Μεσόγειο», από το 2001 μέχρι σήμερα η στάθμη της Μεσογείου είναι ψηλότερη κατά 20 εκατοστά, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και εξαιτίας της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει η λεκάνη της Μεσογείου στις ατμοσφαιρικές μεταβολές.
Οπως ανέφεραν οι επιστήμονες στην παρουσίαση της έκθεσής τους στη Μάλαγα, στο τέλος του 20ού αιώνα η άνοδος της στάθμης των υδάτων στη θάλασσα της Μεσογείου ήταν μικρότερη σε σχέση με την άνοδο των υδάτων σε άλλες περιοχές (εξαιτίας της υψηλότερης ατμοσφαιρικής πίεσης στην περιοχή), όμως αυτό άλλαξε μέσα στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Η στάθμη της Μεσογείου από το 1943 ανέβαινε κατά 1-1,5 χιλιοστό τον χρόνο, όμως ο ρυθμός αυτός αυξήθηκε σταδιακά, με αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία η στάθμη να ανέβει κατά 20 εκατοστά συνολικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, εκτός από την άνοδο της στάθμης των υδάτων της Μεσογείου παρατηρείται και αύξηση της περιεκτικότητάς της σε αλάτι. Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με την έκθεση, στην αυξημένη εξάτμιση, η οποία προκύπτει από την άνοδο της θερμοκρασίας.
Για την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων στη Μεσόγειο η έρευνα αναφέρει ότι και αυτή εμφανίζει αύξηση, όμως υπάρχουν αποκλίσεις εξαιτίας «ατμοσφαιρικών μεταβολών». Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων της Μεσογείου κατά τον 20ό αιώνα ήταν της τάξης του 0,7-0,8 βαθμών Κελσίου, ενώ το διάστημα 2005-2008 η άνοδος της θερμοκρασίας ήταν πιο αργή απ’ ό,τι στα τέλη του 20ού αιώνα.
Στοιχεία από το 1943
Οι εκτιμήσεις της έκθεσης βασίστηκαν σε κλιματικά δεδομένα που αφορούν στην περίοδο 1943-2008 και τα οποία έλαβαν οι επιστήμονες με ένα πρωτοποριακό σύστημα παρατήρησης, «μοναδικό στην Ευρώπη». Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με άλλη ισπανο-βρετανική μελέτη, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας της Μεσογείου μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα αναμένεται να κυμανθεί από 3 έως 61 εκατοστά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
stasinopoulos@pegasus.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.ethnos.gr

Σχόλια