YΠΕΚΑ: σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα αναδασώσεων.


 
Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση του προγράμματος αναδασώσεων της Αττικής, που εγκαινίασε ένα χρόνο πριν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ενδεικτικό είναι ότι στην Αττική βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ή πρόκειται να δημοπρατηθούν άμεσα, αναδασώσεις σε περίπου 15.000 στρέμματα, όπου θα φυτευτούν 800.000 δενδρύλλια.

Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εθελοντικών οργανώσεων, μεμονωμένων εθελοντών και συνδέσμων προστασίας των ορεινών όγκων της Αττικής.
Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Θάνος Μωραΐτης, συνοδευόμενος από το Διευθυντή Αναδασώσεων Αττικής, Παναγιώτη Σάσσαλο, επιθεώρησε πρόσφατα περιοχές της Αττικής, στις οποίες υλοποιείται το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μωραΐτης εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία του προγράμματος, το οποίο όπως ανέφερε «είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ» και έκανε λόγο για τον τριπλασιασμό των αναδασώσεων σε όλη την χώρα.
Ο Υφυπουργός τόνισε ότι «το Υπουργείο εξασφάλισε εγκαίρως τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση των έργων αναδάσωσης, ακολουθώντας σχετική μελέτη που περιλαμβάνει επιφάνειες σε Πεντελικό Όρος, Υμηττό, Πάρνηθα, Μαραθώνα,  Μέγαρα κ.α. και συνεχίζει συστηματικά τα έργα αναδάσωσης».
Ο κ. Μωραΐτης επισήμανε ότι στόχος είναι η αποτελεσματική αναδάσωση όλων των τριπλοκαμένων περιοχών της Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές οδηγίες των υπηρεσιών για το σεβασμό της φυσικής αναγέννησης που απαντάται –σπανίως κατά γενική ομολογία- ακόμη και σε τέτοιες περιοχές.
Οι περιοχές προς αναδάσωση έχουν χωριστεί σε επιφάνειες, για την αποτελεσματική τους διαχείριση, όπου οι ανάδοχοι των έργων εκτελούν εργασίες διάνοιξης λάκκων, φύτευσης δενδρυλλίων, ποτίσματος και συντήρησης για δύο φυτευτικές περιόδους.
Έτσι, εξασφαλίζεται η βέλτιστη απόδοση των εργασιών και η βιωσιμότητα των δενδρυλλίων.
Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε το ζήλο των στελεχών του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, οι οποίοι χρησιμοποιούν υποδειγματικά σπόρους από τους πληθυσμούς της Πάρνηθας για να καλλιεργήσουν δενδρύλλια Κεφαλληνιακής Ελάτης, η οποία ενδημεί στην περιοχή.
Στη συνέχεια τα φυτεύουν στην Πάρνηθα, με τη βοήθεια εθελοντών που ο ίδιος ο Φορέας εκπαιδεύει ώστε να ανταποκριθούν επιτυχώς στην ιδιαιτερότητα των περιοχών προς αναδάσωση (εδάφη αρκετά πετρώδη).
Ελπιδοφόρα είναι επίσης η συνεργασία του ΥΠΕΚΑ με την εταιρεία ΤΙΤΑΝ, η οποία έχει δεσμευτεί σε ένα πλαίσιο χορηγίας, συνολικά, 1.000.000 δενδρυλλίων.
Ο κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι «και άλλες εταιρείες και φορείς θα μπορούσαν να μιμηθούν αυτό το παράδειγμα και να ενταχθούν στο πρόγραμμα περιβαλλοντικών χορηγιών που ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες για κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη».
Έδωσε έμφαση στο «Πρόγραμμα Υιοθεσιών» που υλοποιεί το ΥΠΕΚΑ με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, σύμφωνα με το οποίο επιχειρήσεις «υιοθετούν» μια περιοχή για την οποία έχει εκτελεστεί ήδη μελέτη αναδάσωσης.
Ακολούθως, η οικεία υπηρεσία (δασαρχείο, κ.λπ.) αναλαμβάνει το σύνολο της αναδάσωσης με ίδια μέσα, με εθελοντές, ή με δικό της ανάδοχο.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια