Κίνα: σχέδια για υδροηλεκτρικά σε ποταμό που προστατεύεται από την UNESCO.


 
Αμφιλεγόμενα υδροηλεκτρικά φράγματα στον ποταμό Nu, στη νοτιοδυτική επαρχία Yunnan, ετοιμάζεται να κατασκευάσει η Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η ιδέα για κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον συγκεκριμένο ποταμό, που συγκαταλέγεται στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δεν είναι καινούρια.

Η πρόταση έγινε για πρώτη φορά το 2004, όμως δεν υλοποιήθηκε λόγω της έντονης αντίδρασης και περιβαλλοντικών οργανώσεων σε Κίνα και νοτιοανατολική Ασία.
Ο ποταμός Nu, που είναι γνωστός  και ως ποταμός Salween, ξεκινά από τα Ιμαλάια και διασχίζει τη δυτική επαρχία Yunnan πριν μπει στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η συνολική ισχύς από τα υδροηλεκτρικά φράγματα στον συγκεκριμένο ποταμό θα μπορούσε να φτάνει τα 42 gigawatts.
Σημειώνεται ότι μετά την κατασκευή του γιγάντιου φράγματος «Three Gorges», στον ποταμό Yangtze, τα υδροηλεκτρικά έργα στην Κίνα μειώθηκαν καθώς η κυβέρνηση άρχισε να πλέον να ανησυχεί για τους χιλιάδες εκτοπισμένους αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι η Κίνα δεσμεύτηκε να αυξήσει το ποσοστό των μη ορυκτών καυσίμων σε 15% μέχρι το 2020, αλλάζοντας το ενεργειακό της μείγμα, η πρόταση για κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον ποταμό Nu επανήλθε δυναμικά.
Τον περασμένο Νοέμβριο μάλιστα Κινέζος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η κατασκευή φραγμάτων στον ποταμό Nu ενδέχεται να συμπεριληφθεί στον πενταετή σχεδιασμό της Κίνας για τον ενεργειακό τομέα.
Αντίστοιχα σχέδια υπάρχουν και για τον ποταμό Jinsha, που επίσης βρίσκεται στη δυτική επαρχία Yunnan.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια