Μεγάλη εταιρεία φοινικέλαιου υπόσχεται να σταματήσει την καταστροφή της ζούγκλας.


Έπειτα από πιέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και την άρνηση άλλων εταιρειών να αγοράσουν τα προϊόντα του, ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου της Ινδονησίας υποσχέθηκε την Τετάρτη να μην δημιουργήσει άλλες φυτείες στα ευαίσθητα τροπικά δάση της περιοχής.


Όπως αναφέρει το AFP, o όμιλος Sinar Mas, στον οποίο ανήκουν οι εταιρείες φοινικέλαιου Golden Agri-Resources και Smart, ανακοίνωσε ότι θα συνεργάζεται με το κοινωφελές ίδρυμα για την προστασία των δασών The Forest Trust.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα δημιουργήσει νέες φυτείες σε δάση όπου βρίσκονται δεσμευμένες μεγάλες ποσότητες άνθρακα, σε περιοχές υψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και σε ευαίσθητους τυρφώνες.

Η καταστροφή δασών που συγκρατούν μεγάλες ποσότητες άνθρακα θεωρείται σημαντικός παράγοντας στην παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή.

Στην Ινδονησία ανήκει ολόκληρη η Σουμάτρα και μεγάλο μέρος του γειτονικού νησιού της Βόρνεο, περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας, στις οποίες ζουν απειλούμενα είδη όπως ο ουραγκοτάγκος.

Η ανακοίνωση της Sinar Mas έρχεται λίγες ημέρες μετά την παραδοχή της ινδονησιακής κυβέρνησης ότι εκατοντάδες παράνομες φυτείες και ορυχεία λειτουργούν στη Βόρνεο.

Έπειτα από εκστρατεία της Greenpeace κατά της αποψίλωσης της ζούγκλας από την Sinar Mas, μεγάλοι πελάτες του ομίλου, όπως η βιομηχανία τροφίμων Nestle και η εταιρεία χημικών προϊόντων και καλλυντικών Unilever, ακύρωσαν τα συμβόλαια και διέκοψαν τη συνεργασία.

Η Greenpeace χαιρέτισε την απόφαση της Sinar Mas, επισήμανε όμως ότι θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://news.in.gr

Σχόλια